Opr. Dr. Hande Akbaş Karar verirken yaş önemli
HABERİ PAYLAŞ

Karar verirken yaş önemli

Myomlar kanama ve ağrıya neden olabilir. Ameliyatta rahmin alınması da düşünülebilir. Bu kararı verirken en önemlisi yaş. 40 yaşın altındaysanız durması tercih edilir. Üzerindeyseniz ilerleyen yılları ve sorunları da düşünürek rahminizi aldırabilirsiniz.

Gebe miyim?

2 yıllık evliyim, haşimato tiroidim var. Kan tahlili yaptırdım. Adetimin bitiminden sonraki 24’üncü gün progesteron hormonum 20 çıktı. Doktor bir şey demedi. Acaba hamile olabilir miyim? Yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakılmış olan progesteron hormonuna göre o ay için yumurtlamanın gerçekleştiği anlaşılıyor. Ama gebelik oluşabilmesi için doğru zamanda normal yapıda bir spermle, o yumurtanın bir araya gelmiş olması da gerekir. Bu da ancak kanda gebelik hormonu olan bhcg bakılarak anlaşılabilir. Haşimato açısından da endokrin doktorunun takibinde kalmanız gerekiyor. Tiroid hormon fonksiyonlarınızın normal sınırlarda kalması hem gebe kalmanız hem de gebeliğinizin sağlıklı devamı açısından önem taşır.

Haberin Devamı

Rahim de alınmalı mı?

Rahmin ortasında 3 santim myom var. Adetimin çok ağrılı geçmesine sebep olur mu? Doktor, myomla birlikte rahmi de almak istiyor. Sizce bu doğru mu? Myom tam rahmin ortasında duruyormuş. Ne yapmalıyım? Adet sancılarım çok oluyor.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı yazmamışsınız. 40 yaşın altındaysanız genellikle rahmin alınmasını önermiyorum. Esasında myomunuzun boyutu çok büyük değil. Ama ciddi ağrı yaptığı için sanırım alınmasını önermişler. Rahminizi korumak istiyorsanız sadece myomu aldırtabilirsiniz. Böylece şikayetleriniz gerileir. Yaşınız 40’ın üzerindeyse ileride tekrar myom oluşumu ya da rahimden kaynaklanan başka bir jinekolojik problemle uğraşmak ve yeniden ameliyat olmak istemezseniz de rahminizi aldırtabilirsiniz. 40 yaşın üzerinde bu kararı hastalarımızla birlikte vermekteyiz.

Ne kadar bekleyeyim?

İlk çocuğumu sezaryenle dünyaya getirdim. İkinci kez çocuğu istersem ne kadar süre bekleyeyim? Spirali taktırdıktan kaç gün sonra ilişkiye girebilirim? Ne zaman kontrole gitmem gerekir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk çocuğunu sezaryenla doğuran kadın için ikinci gebeliğin en ideal şartlarda 1 yıl sonra olması önerilir. Ama bazen sezaryenden 6 ay geçmiş ve gebelik oluşmuşsa o zaman çok yakın takip edilerek bu hamileliğe şans verilebilir. Ama ilk 6 ay içinde hamile kalınmışsa, rahmin sezaryen kesisinin gebelik ilerledikçe yırtılma riski çok fazla olur. Genellikle annenin sağlığı açısından bu gebeliğin devam etmemesi uygun olur. Spiral takıldığı andan itibaren koruyuculuğu başlar. Genellikle takıldıktan 1 ay sonra bir kontrole gidilerek doğru yerde olduğundan emin olunmalıdır. Sonra yılda 1 aralarla düzenli kontrolünü yaptırmak yeterlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder