Opr. Dr. Hande Akbaş Kendine iyi bakan rahat eder
HABERİ PAYLAŞ

Kendine iyi bakan rahat eder

HPV virüsü toplumun yüzde 60’nda görülür. En sık olarak vajinal bölgede siğil ve rahim ağzında bazı hücresel değişikliklerle ortaya çıkar. Bazen sorun yaratmaz. Spor yapın, sigara içmeyin ve spor yapmaya çalışın ki bağışıklık sisteminiz çökmesin, siğiller yeniden ortaya çıkmasın.

HPV virüsü varmış

Bende HPV virüsü çıktı. Ne yapmam gerekiyor? Nedir bu HPV virüsü? Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle panik yapmayın. HPV virüsü toplumun yaklaşık yüzde 60’ında var. En sık vajinal bölgede siğiller ve rahim ağzında bazı hücresel değişikliklerle ortaya çıkar. HPV virüsü alan her kadında bu bulgular ortaya çıkacak diye bir kural yoktur. Sizin bağışıklık sisteminiz dirençliyse HPV virüsü taşıyabilirsiniz ama ömür boyu buna bağlı hiçbir anormallikle karşılaşmazsınız. Sigara içiyorsanız, sağlıklı beslenmiyor, spor yapmıyorsanız bağışıklık sisteminizdeki en ufak bir düşüş HPV’ye bağlı bulguları ortaya çıkartır. Size ilk önerim kendinize iyi bakmanız, birlikteliğiniz varsa ilk zamanlar 6 ayda normalse sonraları her yıl düzenli bir vajinal smear aldırmanızdır. Her ne kadar HPV almış olsanız da 100 kadar tipi olduğundan diğer tiplere karşı da bağışıklığınızı uyarmak adına HPV aşısı yaptırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gebeliğe engel mi?

31 yaşındayım. Genital uçuk cinsel hayatımı olumuz etkiler mi? Gebeliğe engel mi

CEVAP

Sevgili okuyucum, genital bölgedeki uçuklara neden olan virüs cinsel yolla bulaşır. Kondom kullanılması, aktif lezyon varken ilişkiye girilmemesi bulaşma olasılığını azaltır. Gebeliğe engel değildir. Ama gebelik sırasında aktif lezyonlar varsa normal doğum yerine sezaryenla tercih edilmelidir.

Adet düzenimi etkiler mi?

1 aylık evliyim ve düğünümden önce adet geciktirici hap kullandım. Adet düzenimi etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu tür ilaçlar hormon içerirler. Beklendiği üzere yan etkileri sıktır. Adetiniz ilacı bıraktıktan sonra 1 hafta içinde başlamazsa bir uzmana başvurmanızı öneririm. Bir kerelik kullanım olduğu için düzeninizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum, sonrasında kullanmamanızı öneririm.

Haberin Devamı

8 aydır istiyoruz

8 aylık evliyim. Evlendiğimizden beri uğraşıyoruz ama hamile kalamıyorum. Rahimde akıntı ve iltihap var. Bu nedenle gebe kalamıyor olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonların birçoğu kısırlığa neden olmaz. Ancak nadiren bel soğukluğu gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar vajinadan rahim ve en önemlisi tüplere kadar ilerleyerek doğurganlığınızı etkileyebilir. Yaşınızı bilmiyorum ancak 8 aydır hamile kalamadıysanız üreme tıbbı alanında deneyimli bir doktora başvurarak gerekli tahlilleri yaptırmaya başlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder