Opr. Dr. Hande Akbaş Kesin tanı konulması için
HABERİ PAYLAŞ

Kesin tanı konulması için

Anne karnındaki bebeğin down sendromlu olup olmadığını öğrenmek için testler yapılıyor. 2’li, 3’lü test, renkli ultrason tarama yöntemleri var. Kesin tanı amniyosentez yani bebeğin bulunduğu sıvıdan örnek alınmasıyla konulur.

Çok kararsızım

35 yaşındayım. 2’li, 3’lü test ve renkli ultrason yapıldı. Doktor bunlara rağmen amniyosentez önerdi. Kararsızım, sizce riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gönderdiğiniz sonuçları inceledim; hem ikili hem de üçlü test sonuçlarına göre bebeğinizde trisomy 21 denilen Down sendromu ihtimali yüksek çıkmış. Her ne kadar detaylı ultrasonda belirgin bir sorun gözlenmemiş olsa bile down sendromlu bebekler detaylı ultrasonda bile atlanabiliyor. Benim de önerim mutlaka amniyosentez yaptırmanız. Bu zamana kadar yaptırmış olduğunuz tüm tetkikler sadece tarama yöntemleri olup kesin tanı ancak amniyosentez yoluyla konulabilecektir.

Haberin Devamı

Çocuk istiyoruz

Çocuk istiyoruz. Deniyoruz ama olmuyor. Acaba bir yanlışlık mı yapıyoruz? Gittiğim doktor ultrason çekti ve hormon testi yaptırdı. Sizce ultrasonun sonuçlarını yazıyorum. FSH hormonu 100 çıktı. Acaba durumum nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız kaç bilmiyorum ama FSH hormon düzeyine bakarsak ne yazık ki menopoza girmiş olduğunuzu söyleyebilirim. Dolayısıyla kendi yumurtalıklarınız artık çalışmadığından vücudunuz yumurta üretmemektedir. Kendi yumurtalarınızla gebe kalabilme şansınızı yitirmişsiniz.

Zararı var mı?

Yedi haftalık hamileyken ilaç aldım. Şu an 9 haftalık hamileyim. İlk haftalarda 3 kez kullandım. Acaba bebek için bir sakıncası olur mu? Okuduğum kadarıyla 3 ay geçmeden bu ilaç verilmiyormuş. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, parasetamol grubu ilaçların gebelikte zararlı olmadığı anlaşılmış ilaç grubunda olduklarından korkmadan kullanabilirsiniz. Geçmişte kullanmış olduğunuz 3 adet ilaç bebeğinize zarar vermemiştir, içiniz rahat olsun. Ağrınız olduğunda günde 6 saatte bir maksimum 4 tane kadar kullanmanızın gebelikte bir sakıncası yoktur.

Hangisi tüpleri tıkar?

27 yaşındayım, 2 hafta önce kürtaj oldum. Kürtaj sonrası enfeksiyon olduğu nasıl anlaşılır? Hangi enfeksiyon tüpleri tıkar?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası en az 5 gün antibiyotik veririz. Buna rağmen işleme bağlı enfeksiyon oluşabilir. İlk bulgular kötü kokulu akıntı şeklinde olur. Ateş, karın ağrısı eşlik edebilir. Bu kadar dramatik bir tablo oluşmadıkça tüplerde çok ciddi bir harabiyet yaratması beklenmez.

Ama ufak da olsa her zaman böyle bir ihtimal vardır. Dolayısıyla kürtaj geçirmiş bir hasta uzun süre deneyip tekrar gebe kalamamışsa mutlaka rahim filmi istenip rahim ve tüplerin normal olduğundan emin olunması gerekir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder