Opr. Dr. Hande Akbaş Kistler küçülmüyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Kistler küçülmüyorsa...

Haberin Devamı

Yumurtalıklarda bazen kistler oluşabilir. Çoğu kendiliğinden ya da birkaç ay doğum kontrol hapı kullanmakla geçer. İlaca rağmen kistler küçülmezse ve 5 santimin üzerindeyse kontrollerinizi aksatmayın, doktorunuz sizi yönlendirir.

Ameliyat olacakmışım

27 yaşındayım, 1.5 yıllık evliyim. 1 yıldır korunmuyoruz. Kontrolde sorun yokmuş. Birkaç ay sonra kan sebebiyle uzmana gittim. Sağ yumurtalıkta kist varmış, 3 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Kistler geçmezse ameliyat olacakmışım. Ama bu durum yumurtalıklara zarar vermez mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız yumurtalıklarda kötü huylu kist olması için çok genç. Düzenli kontrollere gitmek önemli. Bahsettiğiniz tarzda kistlerin birçoğu yumurtlama döneminden arta kalan artık yumurta kistleri olduğundan çoğu kendiliğinden ya da 1 ay doğum kontrol ilacı kullanmakla geçer.

Bunun çikolata kisti olmadığından emin olmalıyız. İlaca rağmen kistleriniz büyüyorsa veya 5 santimin üzerindeyse o zaman üreme tıbbıyla uğraşan hekim tarafından kapalı cerrahiyle yumurtalıklarınıza en az hasar verilerek ameliyat yapılabilir. Bu ameliyat son çare olarak önerilir. Kistler büyümüyorsa hatta geçmişse endişelenecek bir durum yoktur.

Kasık ağrılarım oluyor

27 yaşındayım, 2 yıl önce sağ kasığımda ağrı yüzünden doktora gittim. Kadın doğum uzmanı sağ overde kist olduğunu söylemişti. Hemorajik kisti olduğu söylendi. Kötü huylu değilmiş. Geçen yıl aynı şey oldu, 16 cc’lik bir kist varmış. Genel cerrahiye yönlendirdiler. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ay bir yumurta seçilir büyür ve atılır. Adet dönemine yakın dönemde nadiren bu yumurta kisti kendi içine kanar ve hemorajik kist olarak değerlendirilir. Çoğunlukla iyi huyludur.

Sizde bu durum tekrar ediyorsa bunu kontrol altına almanın en kolay yöntemi doğum kontrol ilaçlarına başlamanızdır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurursanız doktorunuz bünyenize en uygun ilacı verecektir.

Büyümez mi?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Doktor “Yumurtaların küçük, çocuğun olmaz” dedi. Acaba yumurtaları büyütmenin yolu var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalarınızın küçük boyutta olması ya doğuştandır ya da maalesef yumurtalık fonksiyonlarınızın durduğunun veya çok azaldığının göstergesidir.

Ama siz düzenli adet görüyorsanız, uzman bir kişi tarafından muayene edilip yumurtalık rezervinizin normal olduğu söylendiyse, tek başına yumurta boyutunuza pek takılmayın. Çünkü yanlış ölçülmüş bile olabilir. Yukarıda yazdığım sebeplere bağlı olarak gerçekten yumurtalıklarınız küçükse o zaman ne yazık ki yapılabilecek bir şey yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder