Opr. Dr. Hande Akbaş Kistlerin kontrolü yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kistlerin kontrolü yapılmalı

Yumurtalık kistleri sıkı takip gerektirir. Genellikle adet dönemi boyunca çatlayarak yok olurlar. Geçmeyen kistlerin ise kontrolü yapılmalı, gerekirse ilaç verilerek ya da ameliyat edilerek ortadan kaldırılmalı.

Myomdan mı?

İki yıldır myom var. Adet bittikten sonra belim ve karnım ağrıyor. Myom ağrı yapar mı? Belim tutuluyor. Bu myomdan mı kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, myomlar bulundukları konum ve büyüklükleri itibariyle ağrı ve kanama nedeni olabilir. Şikayetlerinizin nedeni budur demeden önce sizi muayene olun ve myomlarınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olun.

Haberin Devamı

Kistim kanamış

30 yaşındayım. Polikistik over’im var. İlişkide çok ağrı hissettim. Kanama olmadı. İki gün sonra doktora gittim. Sağ yumurtalığımdaki kistimde kanama olduğunu anlattı. Adet görünce yok olacağını söyledi. Siz ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen ilişki yumurtlama dönemine yakın zamanda olmuş ki, çatlamaya hazırlanan olgunlaşmış yumurtanız ilişkinin de travmasıyla çatlamış ve kist içine kanama olmuş. Kistinizin bir sonraki adetinizle beraber geçmesi beklenir. Ama her zaman bu olmayabilir.

Gelecek adetinizin yaklaşık 3-5’inci günleri arasında tekrar ultrason ile muayene olarak kistinizin tam olarak geçtiğinden emin olmalısınız. Keza geçmediyse hem küçültmek hem de tekrar etmemesi açısından bir dönem tedavi başlanabilir. Kistiniz kayboluncaya kadar tek dikkat etmeniz gereken ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmanızdır.

Anne olamıyorum

22 yaşındayım ve 6 ay iki ilaç kullandım, gebe kalamadım. Polikistik over olduğunu söylediler. Geçen ay doktor çikolata kisti olduğunu söyledi ve “Size tüp bebek öneririm” dedi. Sizce uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen 3 yıldır gebe kalamamanızın detaylı araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti (endometriozis) esas sebep olabilir.

Endometriozis hangi evrede, yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilemiş, bunlara bakılmalı. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Tüm bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka bir yöntem mi olduğuna karar verilir.

Haberin Devamı

Adet görmüyorum

Raporumu ve kan testlerimi yazıyorum. 27 yaşındayım, evliyim. 4 aydır adet görmüyorum. Doktor adet söktürücü verdi ama ilaç işe yaramadı. Ara ara ateş basmaları oluyor. Memelerim ve göbeğim büyüdü. Benim neyim var? Yardım eder misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bana gönderdiğiniz kan testleri normal. Ultrasona göre de yumurtalıklarınızda yumurta olduğu gözlenmiş. Muhtemelen ağır bir polikistik over sendromu hastasısınız. Şikayetinizi giderebilecek birçok tedavi yöntemi mevcut, bunun için yeniden doktora başvurup detaylı bir muayene olmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder