Opr. Dr. Hande Akbaş Korunma yöntemini doğru seçmelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Korunma yöntemini doğru seçmelisiniz

Adet düzenini bozduğu ve vaktinde alınmazsa gebeliği engellemediği için ertesi gün haplarının kullanılmasını önermiyoruz.

En uygunu düzenli bir ilişkiniz varsa doğum kontrol hapıyla korunmanız.

Neden adet görmedim?

20 yaşındayım, adet görmedim. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sağlıklı bir kadının 20 yaşına kadar mutlaka adet görmüş olması gerekirdi. Bunun altında genetik ya da hormonal sorunlar yatıyor olabileceğinden daha fazla beklemeden mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Doğru karar mı?

Eşim 36, ben 37 yaşındayım. 2 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Birçok doktora gittik, tahliller temiz. Eşimde mantar var. Bu yüzden mi hamilelik olmuyor? Tüp bebek yapmaya karar verdik, doğru yolda mıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar enfeksiyonuna birçok kadında rastlanır ama kısırlığa neden olmaz. Size önerim tüm tetkiklerinizle birlikte üreme tıbbı konusunda deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeniz. Ayrıca eşinizin yaşı 36. Yumurtalık rezervine deneyimli bir hekimin bakması önemli. Bunlardan sonra size neden gebelik olmadığı söylenebilir.

Kısır olur muyum?

22 yaşında kızım. Hamile kalmamak için ertesi gün hapı içtim. Yumurtalıklara zarar vermiş midir? Haptan dolayı kısır kalınır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, biz ertesi günü haplarını önermiyoruz. Sebep yumurtalıklara zarar vermesi değil. Hem vaktinde alınmazsa gebeliği engellememesi hem de içerdiği yüksek doz hormon nedeniyle adet döngünüzü bozması. Ayrıca hap kısırlığa neden olmaz.

Eğer düzenli ilişkiniz varsa en doğru korunma yöntemi sizin yaşınızda kadın için doğum kontrol hapıdır. Hangi hapın uygun olduğuna karar vermek için bu konuyla ilgili bir uzmana başvurun.

Kist yine büyüdü

2016’da çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldum. Kist yine büyüdü, laparoskopi ameliyat geçirdim. 33 yaşındayım ve çocuğum olmuyor. Şimdi kist sağ yumurtalığımda, karın içinde yapışıklılarım var. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, üreme konusunda deneyimli olmayan kadın doğum uzmanı arkadaşlar çikolata kistini almak istiyor. Bizim genel yaklaşımımız bu kistler kadının hayat kalitesini bozmadıkça ve aşırı büyümedikçe almamak yönünde. Amaç hem yumurtalık rezervinizi azaltmamak, hem yine oluşacağından karın içinde ameliyat ve hastalığa bağlı oluşacak yapışıklıkları artırmamak.

Haberin Devamı

Sanırım size 3’üncü kez ameliyat önerilmiş. Müdahale ettirmeden önce mutlaka yumurtalık rezervinize baktırın. Azaldıysa yeni ameliyat bir daha anne olamamanıza neden olabilir. Mutlaka bu alanda deneyimli bir uzman görüşü alın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder