Opr. Dr. Hande Akbaş Kronikleştikçe iyileşme zorlaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kronikleştikçe iyileşme zorlaşıyor

Kötü kokulu akıntı varsa gecikmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı ve gereken tedaviye bir an önce başlamalısınız. Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ve kısa sürede iyileşme ihtimali de azalıyor, sakın unutmayın.

Akıntı yüzünden kaçıyorum

25 yaşındayım. Kötü kokulu akıntım var, eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kötü kokulu akıntı vajinal enfeksiyonların en baş sebebidir. Gereken tedaviye bir an önce başlamalısınız. Enfeksiyon kronikleştikçe tedaviyle iyileştirilme ve kısa sürede iyileştirilme ihtimali de azalır. Ayrıca eşinizle birlikte tedavi etmek, tedavinin nüks etmemesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Kan geliyor

İki haftalık evliyim. Her ilişkide kanamam oluyor ve yarıda kesiyoruz. Düğün öncesi ilaç kullanmıştım. Sonrasında adet gördüm, bitti. Tekrar ilişkiye girince kan geldi, neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakireyseniz bazen kızlık zarında her ilişkiyle beraber farklı yerlerden yırtılmalar olabilir. Çok yoğunsa, yırtık olma ihtimaline karşı kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidin. Bakire değilseniz ve ilişki sonrası kanama yaşıyorsanız uzmana başvurarak vajinal smear aldırmanızı öneririm.

Anne olamaz mıyım?

22 yaşındayım, çocuk istiyorum. AMH değerim 13, E2 6 çıktı. Diğer hormon testlerimde sorun yok. Anne olamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değerinizin 13 çıkmış olması yumurtalık rezervinizin bol olduğunu hatta polikistik formda olduğunu düşündürüyor. Buradan anne olup olmayacağınızı söylemek mümkün değil. Polikistik over sendromlu hastaların bir kısmı her ne kadar yumurtalık rezervleri iyi olsa bile yumurtlamada aksilik olabildiğinden bize ihtiyaç duyabilirler.

Yara donduruldu

5 sene önce rahimde yara vardı. Donduruldu. Sanırım tekrar yara var. Kokulu, yapışkan ve sarı renkte akıntı başladı. Kaşıntım çok fazla. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, halk arasında rahim ağzında yara var diye bahsedilen olay esasında uzun süreli vajinal enfeksiyonlarına karşı rahim ağzında kızarıklık şeklinde görünen değişikliktir. Yara, ilişki sonrası kanama yapmıyorsa, vajinal smeariniz normalse müdahale edilmesine çoğunlukla gerek yoktur. Onun yerine enfeksiyonun giderilmesiyle vücut zamanla rahim ağzındaki kızarıklığı da giderecektir. Ancak sizde enfeksiyonu geçirmek yerine rahim ağzınız dondurulduğu ve ne yazık ki enfeksiyon devam ettiği için yara tekrar oluşmuş olabilir. Acil olarak muayene olmalı ve enfeksiyonu tedavi ettirmelisiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder