Opr. Dr. Hande Akbaş Mantar kısırlığa neden olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Mantar kısırlığa neden olmaz

Mantar kadınlarda sık görülen vajinal enfeksiyonlardan biri ama asla kısırlığa neden olmaz, endişelenmeyin. Mantar en sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşır dar ya da sentetik çamaşır veya kıyafet giymeye bağlı olarak ortaya çıkar. Doğru tedaviyle hiçbir sorununuz kalmaz.

Kistlerim var

23 yaşındayım. Rahimde her iki tarafta üreyen ve büyüyen kistlerim var. Adetim düzensiz. 2 ayda 1 anca oluyor. Evlenince çocuğum olur mu?

CEVAP Sevgili okuyucum, çikolata kistleri dediğimiz endometriomalar ise ilerleyicidir. Adet düzensizliğinizden bahsetmişsiniz. Endometriozise bağlı adet düzensizlikleri yumurtalık rezervi ancak çok azaldığında ortaya çıkar. Bu sebeple kistleriniz çikolata kistleri olmayabilir.

Haberin Devamı

Adet düzensizliğiyle seyreden kistik hastalık en sık polikistik over sendromunda görülür. Ama bunda da kistlerin büyüklüğü 1 santimi geçmez. Adet düzensizliğiniz, yumurtlamanızın düzenli olmadığı anlamına geldiğinden gebelik şansınız da azalır. Bu nedenle evlenir evlenmez vakit kaybetmeden çocuk için üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın doğum uzmanına başvurun.

Mantar yüzünden mi? 2 yılılk evliyim. Eşimin de benim de sıkıntımız yok. Hiç korunmadık, çocuğumuz olmadı. Son 4-5 aydır mantarla boğuşuyorum. Arada tekrarlıyor. 15 gün önce ilaç kullandım ama yine akıntım oldu. Bu yüzden mi gebe kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar kadınlarda sık görülen vajinal enfeksiyonlar arasındadır ve kısırlığa neden olmaz. Sadece beyaz, peynirimsi kıvamda zaman zaman kaşıntılı akıntıya sebebiyet verir ve tedavisi kolaydır. En sık vajinal bölgenin ıslak kalması, aşırı dar veya sentetik kıyafetler giymeye bağlı ortaya çıkar.

Kullandığınız ilaçlar arasında sadece bir ilacın bir miktar bağışıklık sistemi baskılayıcı özelliği var, mantar gelişmiş olabilir. Size önerim mantar enfeksiyonuyla vakit kaybedeceğinize, 2 yıldır neden gebelik elde edemediğinizin araştırılmasına başlamanız. Vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan bir uzmana başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Hamile kalır mıyım?

Yaklaşık 1.5 yıl boyunca 3 aylık korunma iğnesi yaptırdım. Geçen kasımda iğneyi bıraktım. 3 ay önce doktora gittim, ultrasonla baktı “Rahimde kalınlaşma var, adet görmen lazım” dedi.

Haberin Devamı

Adet görmeyince yine gittim, adet söktürücü verdi. Kullanınca kanama başladı. Bu ay yine olmadı. Kan sayımı ve hormon testi yaptırdım. Hamile kalabilir miyim? Test sonuçlarını size yolladım.

CEVAP

Sevgili okuyucum, kullandığınız korunma iğneleri depo etkili olduğu için kadın kullanmayı bıraksa bile bir süre adet düzensizliğine neden olabilir. İğnenin etkisi vücuttan tamamen atıldıktan sonra sizde adet düzensizliği nedeni olabilecek bir durum yoksa o zaman adetleriniz eski düzenine dönecektir. Gönderdiğiniz hormon sonuçlarında bir problem yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder