Opr. Dr. Hande Akbaş Meme muayenesi ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ

Meme muayenesi ihmale gelmez

Memeden sıvı gelmesi önemli. Normal olabileceği gibi bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Yaşınız 40’tan gençse senede bir kez mutlaka meme ultrasonu, 40’ı geçtiyseniz mamografi çektirerek önleminizi almaya çalışın.

FSH hormonu neden yüksek?

30 yaşındayım. 16 yıldır adet görüyorum ama düzensiz. Adetimin 3’üncü kan verdim, FSH hormonum 13.2 çıktı. Ultrason temizdi. Doktor “Böyle giderse çocuğun olmaz” dedi. Doğum kontrol ilacı verdi. Anne olamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH hormonunuz yaşınıza göre olması gerekenden yüksek çıkmış. Bu sonuç bize yumurtalık rezervinizin azalmaya başladığını düşündürüyor. Ama tek bir kan değeriyle bu kanıya varmak doğru değildir. Bu yüzden bu alanda uzman bir doktora başvurmanızı, ultrason ile yumurtalıklarınızdaki mevcut taslak yumurta sayısını ölçtürtmenizi, gerekli görülürse AMH düzeyi baktırmanızı öneririm. Evliyseniz ve çocuk düşünüyorsanız gecikmeden denemeye başlayın. Evli değilseniz, uzman birinin gözetiminde kalmanızı ve durumunuz kötüleşmeden yumurtalarınızı dondurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Memeden sıvı geliyor

Dört sene önce emzirmeyi bıraktım. İki hafta önce ablamın çocuğu mememi alıyor mu diye bebeğin ağzına koydum. Bu hafta memeden sıvı geliyor. Bir hafta önce adetim bitti. Ama sıvı devam ediyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, memeden sıvı gelmesi normal olabileceği gibi bazı hastalıkların başlangıcı da olabilir. Yaşınızı belirtmemişsiniz. Önerim meme cerrahına başvurarak muayene yaptırmanız, 40 yaş öncesiyseniz meme ultrasonu, 40 yaş sonrasıysanız mamografi çektirmeniz. Memeden gelen sıvının içeriği çok önemli. Şeffaf sarı olması sıklıkla fibrokistik denilen memenin iyi huylu hastalıklarında ortaya çıkar. Süt kıvamında olması prolaktin yüksekliği olabilir. Bu da en sık beynin hipofiz bezinin iyi huylu tümörleriyle ortaya çıkar. Nadiren ilaçların yan etkisi olabilir. Meme başı akıntısı kanlı ise ilk kanserden şüphenilmeli ve derhal muayene olunmalıdır.

Başarı şansı nedir?

28 yaşındayım. Polikistik over sendromum var. 2.5 yıldır bebeğim olmuyor. 3 kez aşılama yapıldı, başarısız oldu. Doktor, “Tüp bebek” dedi. Tüp bebeğin tutma, bebeğin tutunma şansı nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben de doktorunuz gibi düşünmekteyim. Artık aşılamadan sonraki adım olan tüp bebek yöntemine geçmenizde fayda var. Tüp bebeğin tutma şansı bu işlemde sizi takip edecek doktorun deneyimi, uygulanacak tedavi protokolü, tedaviyi yaptırdığınız merkezin laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişir. Bu sebeple işlemi kime ve nerede yaptırdığınızın önemi büyüktür. Başarılı ve deneyimli bir merkezde sizin durumunuzda bir çiftin gebe kalabilme ihtimali embriyo başına yüzde 35-40’lardadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder