Opr. Dr. Hande Akbaş Meme muayenesi şart
HABERİ PAYLAŞ

Meme muayenesi şart

Haberin Devamı

Memeden gelen kanlı akıntı ihmal edilmemeli. Doktora başvurmak, mamografi ve meme ultrasonu çektirmek gerekiyor. Meme kanserinin bir kısmında kanlı meme başı akıntısı görülebiliyor, tedbir alın

Memeden kan geldi
44 yaşındayım henüz menopoza girmedim, ama adetlerim düzensizleşmeye başladı. Geçenlerde sağ mememden sıkınca bir miktar kan geldi. Korktum. Sizce takip mi etmeliyim yoksa doktora gideyim mi?

CEVA

P Sevgili okuyucum, genellikle meme başından kanlı akıntı gelmemesi gerekir. Tabii ki tahriş olmuş olabilir. Ama biz böyle durumlarda tahriştendir demeden önce mutlaka hastanın bir mamografi ve meme ultrasonografisi çektirmesini önermekteyiz. Eğer bu tetkiklerde bir sorun çıkmazsa o zaman endişelenecek bir durum yoktur. Ancak aklınızda olmalı ki meme kanserinin bir kısmı direkt kanlı meme başı akıntısı şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Anne olmak istiyorum

Eşim AIDS hastası. 3 yıldır evliyiz. Kendisiyle hastalık tanısı konulduğundan beri cinsel ilişki yaşamıyoruz. Ben 32 yaşındayım ve artık anne olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizdeki viral hastalık aktif dönemde değilse tüp bebek yöntemiyle bulaşıcılığı minimale indirerek çocuk sahibi olabilirsiniz. Her ne kadar spermdeki viral yüke bakılarak bulaşma riski minimale indirilecek olsa bile ne yazık ki bebeğinizde de sizde de hastalık riski asla sıfır olamayacaktır. Bunu bilerek denemek isterseniz sizin için en uygun yöntem kesinlikle tüp bebek olacaktır.

Ne gibi riskler taşıyorum?

42 yaşındayım, 3 aylık hamileyim. Bebeğim için yaşımdan dolayı biraz endişeliyim. Ama onu doğurmayı çok istiyorum. İleri yaşta bir gebe olarak ne gibi riskler taşıyorum? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Değerli okuyucum, sizin de bildiğiniz gibi 35 yaşın üzerinde hamile kalan kadınlarda gebelik komplikasyonları genç yaştakilere kıyasla daha fazla olmaktadır. İleri yaş hamileliklerinde en sık görülen problem bebekte görülen down sendromu ve benzeri kromozomal bozukluklardır. Bunun neticesinde erken dönem gebelik kayıpları da daha yüksek olasılıkla görülür. Gebeliğin ileriki dönemlerinde ise gebeliğe bağlı diyabet hastalığı, erken doğum ve gebelik zehirlenmesi olarak geçen preeklampsi daha yüksek ihtimalle ortaya çıkar. Siz gebeliğin ilk dönemini aşmışsınız. Kromozomal bozukluklar açısından dikkatli olmanızı, gebeliğin son döneminde de kan basıncı, kan şekeri ve erken doğum açısından sıkı takip edilmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder