Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoz sürecini rahat atlatın
HABERİ PAYLAŞ

Menopoz sürecini rahat atlatın

Menopoz yaklaşınca adet düzensizliği ve lekenleme başlıyor. Bu yumurtalıkların tembelleştiğini, hormon salınımının azaldığını gösteriyor. Ülkemizde menopoz yaşı 51-52. Bu dönemi rahat atlatmak için yediklerinize dikkat edin ve spor yapmaya çalışın.

Menopoza mı giriyorum?

48 yaşındayım, evlenmedim, doğum yapmadım. Kasıklarımdaki ağrı nedeniyle doktora gittim, sonuçları yazıyorum. Adetim bittikten sonra çikolata renginde lekelenme yaşıyorum. 10 gün sürüyor. Bu lekelenmeler menopoza girdiğimin işaret mi? Eskiden 28 günde 1 adet görürdüm, şimdi düzeni bozuldu. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sonuçlara baktığımda menopoza girmediğinizi anlıyorum. Çok yakın bir zamanda henüz menopoza girmeyeceğiniz anlaşılıyor. Adet düzensizlikleriniz başlamış olması, zaman zaman lekelenme bu yaşta beklediğimiz bir durum. Çünkü yumurtalıklarınız tembelleşiyor ve hormon salınımları azalıyor.

Ateş basması, sinirlilik, terleme gibi günlük hayatınızın konforunu bozan durumlar dayanılmaz bir hal almadıkça hormon takviyesi alıp bazı kanser risklerini artırmanızı önermem. Ülkemizde menopoz yaşı 51-52 olup sizin de bu ortalamaya gireceğinizi düşünüyorum. Son birkaç yıl bu düzensizlik devam edip günün birinde adetleriniz kesilecek. Bu tamamen doğal bir süreç. Yediklerinize dikkat ederek, spor yaparak bu doğal süreci rahat atlatmanızı öneririm.

İlaçla geçecek mi?

2 yıllık evliyim. 2 ay önce polikistlik over teşhisi konuldu, ilaca başladım. Bu ilaç hastalığımı geçirecek mi? Çocuk sahibi olmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkan henüz sebebi kesinleştirilememiş bir hastalık. Tedavisi de sadece hastanın şikayetlerine yönelik yapılır, kesin tedavisi yoktur. Örneğin; hastada adet düzensizliği ön plandaysa bu giderilir, tüylenmede artış, kilo artışı ön plandaysa bu giderilir.

Polikistik over sendromlu kadınların adet düzeni bozulmadığı sürece genellikle bize ihtiyaç olmadan hamile kalabilir. Ne yazık ki adet düzensizliğinin eşlik ettiği durumlarda yumurtlama tam olarak gerçekleşmediğinden genellikle yardımcı tedaviyle gebelik gerçekleşir.

Haberin Devamı

Bebekte sorun çıkar mı?

Dört yıldır tiroid hastasıyım. Doktor “Tiroid hiç çalışmadığı için ilaçla yerine koyacağız” dedi. İkinci kez anne olmak istersem ve hamile kalırsam bebekte zeka geriliği veya başka sorun olabilir mi? Bu ay adetim gecikti. Hamileysem ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tiroid bezi açısından endokrinoloji uzmanı ve kadın hastalıkları doğum uzmanıyla birlikte ilerlerseniz TSH seviyeleri 2.5’larda tutulursa gebeliğinizde ya da bebeğinizin zekasında herhangi bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder