Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza girdiyseniz anne olmazsınız
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza girdiyseniz anne olmazsınız

Bir yıl süreyle adetleriniz kesilmişse yani menopoza girmişseniz yaşınız genç olsa bile çocuğunuzu kucağınıza alma ihtimaliniz yoktur. Çünkü menopoz yumurtlamanın da sona ermesi anlamına gelir.

Ağrının nedeni o kitle mi?

42 yaşındayım, 15 yıllık evliyim. Üç yıl önce myom ameliyatı oldum. Şimdi adet görürken çok sancı çekiyorum. Doktora gittim, bana “Rahmin içinde kitle var” dedi. Bu ağrıların başka nedeni olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içinde doktorunuzun bahsettiği kitle tekrar myom mu öncelikle bunu aydınlatmak gerekir. Rahim içindeki herhangi bir yapı, ağrı veya kanamayla kendini belli edebilir. Ama ağrının başka bir sebepten olup olmadığını sizi ancak muayene ettikten sonra söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Menopoza mı girdim?

39 yaşındayım ve 1 çocuk annesiyim. Üç ay önce büyük üzüntü yaşadım, adet görmedim. Doktora gittim, “Post menopoz” dedi. İlaç verdi. İlacı içtikten 1 hafta sonra adet göreceğimi söyledi. İlaç bitti, adet görmedim. Menopoza girmiş olabilir miyim? Bir daha çocuğum olmayacak mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek ultrason gerek bazı kan tahlilleri yapılarak bir kadının menopoza girip girmediği söylenebilir. Doktorunuz tam menopoz değil, ancak menopoza yakın olduğunuzu düşünmüş olmalı ki size o ilacı vererek adet olabileceğinizi söylemiş. Aksi taktirde bunu vermezdi diye düşünmekteyim. Eğer menopoza girmişseniz ne yazık ki yumurtlama bitmiş demek olduğundan ikinci kere anne olma ihtimaliniz kalmamış demektir. Büyük bir üzüntü yaşadığınızı ve bundan sonra ilk kez sorun yaşadığınızı anlatmışsınız.

Nadiren aşırı stresten sonra da böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Sorun buysa bir süre sonra tekrar adet görmeye başlayabilirsiniz. Ama adet görmek her zaman yumurtlama demek olmadığından böyle bir durumda vakit kaybetmeden gebelik şansınız kalmış mı diye mutlaka üreme tıbbı konusunda deneyimli bir uzmana muayene olun.

Hamileliğe engel mi?

37 yaşındayım. 15 gün önce rahimdeki yarayı dondurdum. Tedavi sonrası 1 haftadır damla damla kanamam var. Normal mi? Dondurma işleminden ne kadar sonra ilişkiye girmek doğru? Yara tekrarlar mı? Bu işlem hamileliğe engel olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear sonucunuz normal çıkmış ve ilişki sonra kanama şikayetiniz yoksa genellikle doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzına dokunulmasını pek tercih etmiyoruz. Dondurma işleminden sonra lekelenme şeklinde 3-5 gün süren kanamalar olabilir. Daha fazla miktarda veya uzun sürmesi halinde o zaman mutlaka işlemi yapan doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz. İşlem sonrası o bölgenin iyileşmesi için genellikle 15 gün ilişki önermeyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder