Opr. Dr. Hande Akbaş Menopozda isteksizlik görülür
HABERİ PAYLAŞ

Menopozda isteksizlik görülür

Menopoza giren kadınlarda östrojen yani kadınlık hormonu azaldığı için gece terlemeleri, vajinal kuruluk görülüyor. Bu da cinsel istekte azalmaya neden oluyor. Bir de yaşla birlikte testosteron hormonu seviyesi de düşmeye başladığından isteksizlik artabiliyor.

Menopoza giriyormuşum

Adetlerim düzensizleşti. Doktora gittim, menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Bir süredir eşimle ilişkide isteksizlik başladı. Sizce ilgisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kadınlarda ateş basması, gece terlemesi ve vajinada kuruluk gelişir. Bu da kişide cinsel güdülerde ve istekte azalmaya neden olabilir. Ayrıca menopozdan bağımsız olarak kişide yaşla birlikte kanda testosteron seviyesi de azaldığından cinsel isteksizlik daha da artar. Menopoz geçişi sırasında genellikle isteksizlik zamanla azaldığından kadının hayatında ciddi değişikliklere sebep olmaz.

Haberin Devamı

Bazen cinsel isteksizlik, aşırı stres ve hayattan beklentilerin azalması durumları da ortaya çıkabilir. 45-65 yaş arasındaki kadınların yüzde 12’sinde, 65 yaş sonrası kadınların yüzde 7’sinde ve 45 yaş öncesindeyse yüzde 9’unda cinsel isteksizliğe rastlanır. Genç yaşlardaki isteksizliğin en sık nedeni partnerini psikolojik olarak istememekten kaynaklanmaktadır.

Kanamam azaldı

24 yaşında kızım. Adetim geçen yazdan beri sadece 2 gün sürüyor. İlk gün sanki yumurtayı bir kere de atıyor. Adetlerim daha önce 5 gün sürerdi. Hastaneye gittim. Doktor "Adetin düzenliyse sorun değil" dedi. Adetim düzenli ama ben yine de korkuyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet süresi her kadında zaman zaman değişiklik gösterse de genellikle 2-8 gün arası normal kabul edilir. Meslektaşımın da belirtmiş olduğu gibi sizde şu anda endişe yaratacak patolojik bir durum yok. Bazen adet döneminde alınan ağrı kesici gibi ilaçlar kanama miktarını azaltabilir.

Siz bu tür ilaçlar kullanıyorsanız belki bu nedenle azalma yaşamış olabilirsiniz. Bir de bir ara guatr açısından hormonlarınızı kontrol ettirmeniz. Eğer bu da normal ise yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Merdiven çıkmış gibiyim

33 yaşındayım, 26 haftalık hamileyim, nefesim sıklaştı. Sanki hep merdiven çıkmış gibiyim. Acaba bir sorun mu var? Doktorum normal olduğunu söylüyor ama endişeliyim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik haftası ilerledikçe, bebeğinizin büyümesine bağlı olarak rahim diyafragmanızı da yukarı iterek solunum kapasitesinin bir miktar azalmasına yol açar. Ama bu durum gebeliğin son aylarında görülür. Daha önce başlayan solunum sıkıntılarında kansızlık var mı, bakılmalı.

Yoksa solunum yollarında astım, kalp ve dolaşım yollarında eşlik eden sorun var mı ayrımı yapılmalıdır. Dahiliye uzmanına başvurarak bunlara baktırın. Hiçbir sorun saptanmazsa ancak o zaman gebeliktendir denilmeli. Aksi taktirde altta yatan bir sorun atlanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder