Opr. Dr. Hande Akbaş Menopozda isteksizlik olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Menopozda isteksizlik olabilir

Menopoza giren kadınlarda östrojen yani kadınlık hormonu azaldığı için gece terlemeleri, vajinal kuruluk görülebiliyor. Bu da cinsel istekte azalmaya neden olabiliyor. Bir de yaşla birlikte testosteron hormonu seviyesi düşmeye başladığından isteksizlik artabiliyor...

Tüp bebek istemiyorum

10 yıllık evliyim. Çikolata kistim var. 2 kere ameliyat oldum. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Ameliyatlardan sonra ilaçlar kullandım, gelişme olmadı. Tüp bebek yaptırmak istemiyorum. Anne olma şansım yok mu?

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

CEVAP

Değerli okuyucum, şunu çok iyi anlamalısınız ki size dünyanın hiçbir yerinde hiçbir hekim asla gebe kalamazsınız demez, diyemez. Esas soru gebe kalabilmek için ne kadar beklemelisiniz?

Bunun dünyadaki cevabı maksimum 2 yıl. Siz 10 yıl beklemişsiniz. Daha fazla beklemekle zaten çikolata kisti ameliyatlarına bağlı olarak azalmış olan yumurtalık rezervinizin daha da azalması nedeniyle gebelik ihtimalinizi yardımcı yöntemlerle bile azaltmaktasınız.

Size önerim eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla ilgilenen bir uzmana başvurarak bir an önce onun size önereceği tedavi yöntemine başlamanızdır.

İsteksizlik başladı

Adetlerim düzensiz olmaya başladı. Doktora gittim, bana menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Bir süredir eşimle aramda isteksizlik başladı, sizce alakası olabilir mi?

CEVAP

Değerli okuyucum, menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte ateş basması, gece terlemesi ve vajinada kuruluk gelişir. Bu da kişide cinsel istekte azalmaya neden olabilir.

Ayrıca menopozdan bağımsız olarak kişide yaşla birlikte kanda testosteron seviyesi de azaldığından isteksizlik daha da artar. Menopoz geçişi sırasında isteksizlik zamanla azaldığından kadının hayatında ciddi değişikliklere sebep olmaz.

Kişide isteksizlik, aşırı stres ve hayattan beklentilerin azalması durumlarında da ortaya çıkabilir. 45-65 yaş arasındaki kadınların yüzde 12’sinde, 65 yaş sonrası kadınların yüzde 7’sinde ve 45 yaş öncesindeyse yüzde 9’unda cinsel isteksizliğe rastlanmaktadır.

Haberin Devamı

Genç yaşlardaki isteksizliğin en sık nedeni partnerini psikolojik olarak istememekten kaynaklanmaktadır.

Kanamam azaldı, neden?

24 yaşında kızım. Adetim geçen yazdan beri 2 gün sürüyor. İlk gün sanki yumurtayı bir seferde atıyor. Adetlerim 5 gün sürerdi. Hastaneye gittim. Doktor “Adetin düzenliyse sorun değil” dedi. Ne yapayım?

CEVAP

Değerli okuyucum, adet süresi her kadında zaman zaman değişiklik gösterse de genellikle 2-8 gün arası normal kabul edilmektedir. Meslektaşımın da belirtmiş olduğu gibi sizde şu anda endişe yaratacak patolojik bir durum bulunmamaktadır.

Bazen adet döneminde alınan ağrı kesici gibi ilaçlar kanama miktarını azaltabilir. Siz bu tür ilaçlar kullanıyorsanız belki bu nedenle azalma yaşamış olabilirsiniz. Bir de bir ara guatr açısından hormonlarınızı kontrol ettirmelisiniz. Eğer bu da normal ise yeterli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder