Opr. Dr. Hande Akbaş Menopozu rahat atlatmak mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Menopozu rahat atlatmak mümkün

Menopoz bazı kadınlar için zorlu geçiyor. 45 yaşın altındaysanız bu zamanı rahat atlatmak için kısa bir hormon tedavisi işe yarar. 45’i geçtiyseniz antidepresanlar, bitkisel destekler, diyet ve spor yeterli.

Tüplerim açılamaz mı?

26 yaşında, 4 yıllık evli kadınım. Korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktor sağ tüpümün kapalı olduğunu anlattı. İlaç tedavisi verdi, değişiklik olmadı. Ameliyatla tüpler açılamaz mı? Tek yolum tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl hamile kalamamak için çok uzun bir süre. Bu alanda deneyimli bir uzmana başvurun. Kapalı tüpü açmayı deneyen bazı meslektaşlarım var. Ama ne yazık ki bu ameliyatların başarı şansı çok düşük olduğu gibi dış gebelik riskini de artırır. Tüplerin sadece açık olması değil, içindeki mikrotüycüklerin de hasar görmemiş olması önemlidir. Aksi taktirde döllenen embriyo tüpler yoluyla rahme taşınamaz. Öbür tüpünüzün durumuna, yumurtalık rezervinize ve eşinizin sperm durumuna bakmadan gerçekten tüp bebek gerekir mi söylemek mümkün değil.

Haberin Devamı

İlaçları bıraktım

3 yıldır menopozdayım. Vücudumu sürekli ateş basıyor, terliyorum. İçimde de hep sıkıntı var. Tuvalete çıkmakta zorlanıyorum. Doktorun verdiği ilaçları bir süre kullandım, ondan sonra bıraktım. İlaç kullanırken de bazı şikayetlerim oluyordu. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama 45 yaşın altındaysanız bu süreyi daha rahat atlatabilmek adına kısa dönem hormon tedavisi kullanmanızın yardımı olabileceğini düşünüyorum. Ama 45 yaşın üstündeyseniz genellikle bu süreçte bazı antidepresanlar, bitkisel ilaçlar, diyet ve spor yeterli olur. Ayrıca liften ağırlıklı diyetle beslenmeniz faydalı olacaktır.

Adetim düzensiz, saçlarım dökülüyor

Benim sorunum adet düzensizliği. Ayrıca saçlarım dökülüyor. Sizce nedeni düzensizlik olabilir mi? Kel kalmaktan çok korkuyorum. Bir de adetin kaç gün sürmesi normaldir? Adet görmek yumurtalıkların çalışması anlamına mı geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, saçlarınızın dökülmesinin kansızlık, guatr gibi birçok sebebi olabileceğinden size önerim genel bir dahiliye muayenesinden geçmeniz. Adet kanamalarınızın düzensiz olması elbette normal değildir. Bu da saç dökülmesi gibi hormonal bir bozukluğun belirtisi olabilir. Tüm bunları sizi muayene etmeden söyleyebilmek söz konusu değil. Genel olarak konuşmak gerekirse; adet kanamalarının 2-7 gün sürmesi doğal kabul edilir. Adet görmek her zaman yumurtlamanın olduğunun işaretidir. Ama aksi yani adet görememek yumurtlamanın bozulduğunun bir bulgusudur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder