Opr. Dr. Hande Akbaş Mol gebelik tedavisi bitene kadar beklemelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Mol gebelik tedavisi bitene kadar beklemelisiniz

Mol gebelik halk arasında üzüm gebeliği diye biliniyor. Bir kez görüldüyse tekrarlama ihtimali var. Tedavi bitene, yani 1 yıllık süre tamamlanana kadar korunmanız önerilir. Doktor tavsiyesine uyun ki sorun yaşamayın.

Tedaviyi bıraktım

29 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Mol gebelik geçirdim, 10 aydır ilaç kullanıyorum. Doktor 1 yıl tedavi demişti ama ben bıraktım. Sorun olur mu? Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mol halk arasında üzüm gebeliği diye bilinen bir durum. Yumurta ile spermin döllenme aşamasında oluşan genetik bir hata nedeniyle meydana gelir ve yaklaşık 1000 gebeliğin 1’inde ortaya çıkar. Bir kez ortaya çıktıysa tekrarlama riski vardır.

Haberin Devamı

Doktorunuz tedaviniz bitene yani 1 yıl süre tamamlanana kadar gebe kalmanızı önermemiştir. Siz korunmayı bırakmakla doğru yapmamışsınız. Önemli olan tekrar mol gebelik yaşamamanızdır. Sizde tekrarlama riski yüzde 1-2’dir.

Adetlerim azaldı

24 yaşındayım. 1 senedir doğum kontrol hapını kullanıyorum. Bir yazınızda kullandıktan bir hafta sonra ara verilmesi gerektiğini okudum. Ben hiç ara vermedim. Ama adetlerim az geliyor, bazen de hiç gelmiyor. Bununla ilgili olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının bir kısmı 3 haftalık olup 1 hafta ara verilerek kullanılır. Bir kısmı da 4 haftalık olup hiç ara verilmeden içilir. Bahsettiğiniz ilaç 21 günlük olup ilaç bitiminden sonra 1 hafta ilaca ara verilerek içilir. Bu gebelikten korunma amacıyla verdiğimiz şartlar için geçerlidir.

Nadiren hastanın çikolata kistleri varsa, bu hastalık ilerlemesin diye doğum kontrol ilaçlarını 1 hafta vermeden de kullanılır. Bu taktirde hasta adet görmeyecek ya da lekelenme şeklinde çok az kanaması olacaktır. İlacı sizin gibi kesintisiz kullanan hastalarda bu durum son derece doğaldır.

Doktorunuza hangi nedenle bu ilacı başladığını mutlaka teyit ediniz. Sadece korunma amaçlıysa doğru kullanım şekli kutu bittikten sonra 1 hafta ara vermektir.

Akıntı zarar verir mi?

28 haftalık hamileyim, sarı bir akıntım var. Doktor kontrolüme daha çok var. Acaba bu sorun mu? Bebeğime zarar verir mi?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucum, hamilelikte her kadında bir miktar şeffaf beyaz bir akıntı olabilir. Bu normaldir. Ancak sarı veya kokulu bir akıntı olmaması gerekir. Gebeliğinizin 28’inci haftasındasınız, bazı bakteriyel enfeksiyonlar erken doğum veya su kesesinin erken yırtılmasına neden olur.

Beklemeden sizi takip eden doktorunuza başvurun. Şikayetinizi anlatarak gerekirse vajinal kültür yaptırın. Böylece hangi bakteri ürerse ona yönelik en doğru tedavi yapılabilecek ve hem şikayetiniz geçecek hem de erken doğum riskiniz azaltılmış olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder