Opr. Dr. Hande Akbaş Nadiren kısırlığa neden oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Nadiren kısırlığa neden oluyor

Haberin Devamı

Kadınların sık sık şikayet ettiği akıntı ya da iltihap nadiren kısırlığa neden oluyor. Eğer chlamidya denilen mikrobu daha önce aldıysanız ve yeterli tedaviyi görmediyseniz o zaman kısırlık riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz...

Tedaviye hemen başlayalım mı?

Polikistik over olduğum saptandı. İlaçlarımı kullanıyorum. Eşimin sperm sayısı düşük çıktı. Bu durumda önce benim tedavim bitince mi aşılama ya da tüp bebek yaptırmalıyız? Yoksa hemen tedaviye mi başlamalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, durumunuz ne olursa olsun, eşinizin sperm sayısı düşük çıktıysa ne yazık ki doğal yollarla ya da aşılama yöntemiyle gebe kalma şansınız azalır.

Bu tür durumlarda tecrübeli bir hekimle direkt tüp bebek tedavisi yapmanız daha iyi olur. Sizin durumunuzda sadece tüp bebek tedavisi sırasında verilecek hormon düzeylerin ayarlanması önem kazanır. Deneyimli bir uzman bunu rahatlıkla ayarlayabilecektir.

Üşütmekten olur mu?

6 ay önce gebe kaldım. Hamile kaldığımı öğrenince çocuğu aldırdık. Şimdi evliyim ama gebe kalamıyorum. Akıntım oluyor ve iltihap var. Bu yüzden ya da üşütmekten olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğinizi aldıralı 6 ay olmuş. Hamile kalamadığınıza karar vermek için erken olduğu kanaatindeyim. Akıntı ve iltihap nadiren kısırlığa sebep olabilir ancak bunu sadece chlamidya denilen bir mikrobun sebep olduğu durumlarda görüyoruz.

Sizde bu bakteri saptanmadıysa kaygılanmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum. Hijyen açısından sizi rahatsız edebileceğinden tedavi olun.

Yaşınızı bilmiyorum ancak 2-3 ay daha kendi kendinize denemenizi, olmuyorsa uzman bir hekime başvurarak gerekli araştırmaları başlatmanızı öneririm.

İlişkiye girince akıntı başlıyor

27 yaşında kızım. Akıntım var ama iç çamaşırım kirlenmiyor. İlişkiye girdiğim zaman geliyor, rengi saydamsı, kokulu. Doktor “Mantar” dedi, tedavi gördüm. Ama sürüyor. Ne zaman ilişkiye girsem sorunla karşılaşıyorum. Siz ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Değerli okuyucum, tarif ettiğiniz akıntı her sağlıklı kadında görülebilecek fizyolojik akıntıdır. Vajina menopoza girinceye kadar vücuttan düzenli salgılanan östrojen hormonu sayesinde asla kuru olmaz.

En önemli fonksiyonu vajinayı kaygan tutarak ilişkide kuruluk yaşayarak canınızın acımasına engel olmaktır. Sanırım doktorunuzun size geçmişte vermiş olduğu tedavi yeterli gelmiş ve artık akıntınız normale dönmüş.

Genellikle anormal akıntı çamaşırınıza sarı- yeşil renkte gelen, kokulu veya kaşıntılı akıntıdır. Sizde bu bulgular yok ama yine de en doğrusu bir uzmana giderek muayene olmanızdır

Sıradaki haber yükleniyor...
holder