Opr. Dr. Hande Akbaş Ne kadar erken o kadar iyi
HABERİ PAYLAŞ

Ne kadar erken o kadar iyi

Yumurta rezervi azalan kadının eşinin sperminde sorun varsa çift hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı denemeli. Ne kadar erken harekete geçerseniz o kadar iyi olur...

Hangisini seçmemiz daha uygun?

36 yaşındayım. Uzun yıllardan beri anne olmaya çalışıyorum. Muayene olduğum doktorum tüp bebek ve mikroenjeksiyon uygulayacaklarını söyledi. Benim merak ettiğim hangisinin hangi şartlarda uygulandığı? Buna bizim mi karar vermemiz gerekiyor?

CEVAP

Değerli okuyucum, mikroenjeksiyon yöntemi tüp bebek yönteminin bir alt tipi olup bunun kararını doktorunuz sizin mevcut durumunuza göre vermektedir. Tüp bebek yönteminde toplanan yumurtalar ve alınan spermler bir kapta aynı yere konularak kendi kendine döllenmesi beklenir.

Haberin Devamı

Bu yöntemin uygulanabilmesi için yumurta ve sperm sayısının çok iyi olması gerekir. Mikroenjeksiyon yönteminde ise alınan her yumurtanın içerisine sperm tek tek embryolog tarafından yerleştirilerek döllenme sağlanmaya çalışılır. Bu metod da genellikle sperm veya yumurta sayısının düşük olduğu çiftlerde uygulanmaktadır.

Aşılamaya şans verilmedi ama...

35 yaşında 3 yıllık evli kadınım. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz ama olmuyor. Yapılabilecek tüm tetkikler yapıldı. Tüplerde ve rahimde bir problem yok. Yumurta rezervimin çok çok azaldığı belirlendi. Eşimde de hareketli sperm yüzde sıfır olarak saptandı. Sperm sayısı gayet iyi.

Normal yollarla gebe kalamayacağım söylendi. Aşılamaya da şans verilmedi. Yaşımdan dolayı daha fazla beklemek istemiyorum. Ama tüp bebek süreci ve olumsuz sonuçlanması beni korkutuyor. Ne yapmalıyım? Bana yardımcı olun.

CEVAP

Değerli okuyucum, hem yumurtalık rezervinizin epey az olduğunun söylenmesi hem de 1.5 yıldır beklemenize rağmen çocuğunuz olmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek yöntemine başvurmanızı öneririm. Yaşınız 35 olduğu için geçen zamanda rezerviniz daha da azalmaya devam edecektir.

Eşinizin sperm hareketliliğinin sıfır olması nedeniyle her ne kadar tüpleriniz açık olsa bile aşılama yöntemiyle de vakit kaybetmemenizi öneririm. Tüp bebek yönteminde bile ne yazık ki yüzde 100 başarı olamamaktadır. Hatta yumurta ve spermde eşlik eden sorunlar arttıkça malesef gebelik ihtimali de azalmaktadır. Bu sebeple ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar şansınız artacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder