Opr. Dr. Hande Akbaş Önce adetler yoluna girmeli...
HABERİ PAYLAŞ

Önce adetler yoluna girmeli...

Haberin Devamı

Adet düzensizliği yaşayan kadının düzenli olarak yumurtlayamadığı düşünülürse kendi kendine gebe kalma ihtimali azalır. Anne olmak istiyorsanız doktora başvurun ki önce adetler yoluna girsin sonra hamilelik gündeme gelsin...

Gebelik görülmedi
36 yaşındayım, tedavi gördüm, yumurta takibim yapıldı. En son 16 Ekim’de ilişkiye girmiştik, yumurtam yeni çatlamıştı. 31 Ekim’de adet görmedim. Kan testinde gebelik görülmedi. Hâlâ adet göremedim. Acaba hamile kalma durumum söz konusu olabilir mi?

CEVAP
Sevgili okuyucum, lütfen öncelikle tekrar kanda gebelik hormonu baktırın. Eğer kan testiniz de negatif çıkarsa o zaman kesinlikle gebe değilsiniz demektir. O zaman doktorunuza başvurarak geçen ay büyütülmüş yumurta kistleri halen sebat ediyor mu baktırabilir, adet görmemeye bağlı gerginlik, şişkinlik gibi bulgular yaşıyorsanız o zaman doktorunuzun önerisiyle adet söktürücü alabilirsiniz. Adet düzensizliğiniz giderilmeden kendi kendinize gebe kalabilmeniz zor olacağından öncelikle bunun tedavisini yaptırmanız doğru olacaktır.

Gebe olabilir miyim?
1 ay önce adet gördükten hemen sonra elime zevk suyu geldi ama gününde adet gördüm. Hamile kalma ihtimalim var mı?

CEVAP
Sevgili okuyucum, adet gördüyseniz zaten hamile kalmış olamazsınız. Dışarıda bekleyen spermler kısa bir süre sonra hareketliliklerini yitirir. Endişelenecek bir durum görmüyorum.

Kanama 3-4 gün sonra başlıyor
33 yaşındayım, 4 senedir adet görem günümde normal kanama değil de akıntı geliyor. 2-3 gün böyle devam ediyor sonra normal kanama oluyor. Bunun nedeni nedir?

CEVAP
Sevgili okuyucum, size önerim en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene ve ultrason yaptırmanızdır. Öncelikle vajinal smear aldırmalı, ayrıca ultrasonda rahminizin içinde polip veya myom gibi kanamaya neden olabilecek faktörleri araştırtmalısınız.

Nadiren çikolata kisti denilen endometriomalar da adet öncesi ya da sonrasında lekelenme şeklinde kanamalara yol açabilir. Bu durum ultrasonda anlaşılacaktır. Tüm bunlar normalse o taktirde kanda bazı hormon değerleriniz değerlendirilerek hormonal sıkıntı olup olmadığına bakılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder