Opr. Dr. Hande Akbaş Önce enfeksiyon tedavi edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Önce enfeksiyon tedavi edilmeli

Rahim ağzında görülen ve yara diye yorumlanan kızarıklığın yakılması gerekmez. Smear temizse, ilişki sonrası kanama yoksa rahat olun. Çünkü yaranın nedeni uzun süredir tedavi edilmeyen kronik vajinal enfeksiyonlar. Enfeksiyon iyileşirse işler düzelir.

Yara tekrar oluşur mu?

36 yaşındayım, 6 yıl önce servikste yara vardı ve yaktırdım. Yaranın tekrar oluşması mümkün mü? Eğer çıkarsa ikinci bir kez yara yaktırılır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kişisel olarak hastanın vajinal smear sonucu temizse ve ilişki sonrası kanama yaşamıyorsa gerekmedikçe rahim ağzında yara diye tabir edilen kızarıklığın yakılma ya da dondurulmasına karşıyım. Bu durumun nedeni uzun süredir var olan kronik vajinal enfeksiyonlar. Enfeksiyon tedavi edildiğinde vücudunuz o bölgedeki yarayı da tamir edebilecektir. Keza bu tedavi yapılmadan direkt o bölgeyi yakmak enfeksiyon halen devam ettiği için yaranın bir süre sonra tekrar oluşacağının göstergesidir.

Haberin Devamı

Kürtaj yapıldı ve kanama başladı

Hamileliğimi sonlandırmak zorunda kaldım. 1 hafta boyunca ara ara kanamam oldu. Doktorum bir işlemle kanı çekti, kanamam durdu. 13 gün sonra yeniden kanamam oluyor. Bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası en geç 1 hafta, 10 gün içinde kanamanın azalarak kaybolmasını bekleriz. Nadiren yapılan işlem sonrası içeride parça kalabildiğinden kanama daha uzun sürebilir. Lütfen size işlemi uygulayan doktorla iletişime geçin. İçeride parça kalmışsa tekrar bir müdahale geçirmeniz gerekebilir.

Rezervim düşük

40 yaşındayım ve rezervim düşük. Mini tüp yöntemiyle 5 kez yumurta toplanıp 10 embriyo oluşturuldu. Rahim kalınlığıyla ilgili sorun çıktı. Kalınlığı artırmak için aşı yapıldı. İyi kaliteli 4 embriyo transfer edildi. Bugün transferimin 8’nci günü ve kan testim negatif. Geride 6 tane 3’üncü gün embriyom var. Endometrium kalınlığım çok düşük. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, endometrium embriyonun tutunduğu rahmin en iç tabakasıdır. Bu tabakadaki zedelenme başarısız tüp bebek nedenlerinin başında gelir. İncelmesinin nedeni büyük ihtimalle geçirdiğiniz kürtaj ve rahim ameliyatları olmalı. Verilen bu kadar ilaçla 6 mm’yi yakalamanız ümit kırıcı olmamalı. 6 mm ile gebe kalmış birçok hasta var. Ne yapılabileceği ancak sizi görerek söylenir. Tüp bebek kişiye özel tedavidir. Yaşınızın 40, 3’üncü gün embriyolarınız olması da embriyo kalitenizin iyi olmaması anlamına gelir. Sizin tek sorununuzun endometrial kalınlık azlığının olmayabileceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder