Opr. Dr. Hande Akbaş Operasyonda yumurtalık zarar görmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Operasyonda yumurtalık zarar görmemeli

Büyüyen çikolata kisti nedeniyle kadının ameliyat olması gündeme gelebilir. Bu operasyonun uzman ellerde yapılması ve ameliyatta yumurtalıklara zarar verilmemesi çok önemli

Anne olur muyum?

36 yaşındayım. Yumurta oluşma için iğne yapıyorlar. Eşimin sperm değerleri sorunluymuş. İki aşılama tutmadı. Tüp bebek yaptırsam mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yumurtalık rezervinizi ultrasonda değerlendirmeden tüp bebek ile gebelik şansınızı söylemek doğru olmaz. Ancak 35 yaşından sonra kadında yumurta rezervi de azalmaya başladığı için eşinizin problemine sizinki de eklenmeden tüp bebeğe başvurmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Ameliyattan korkuyorum

30 yaşındayım, 1 senelik evliyim. Polikistik over tedavisi gördüm. 2 ay önce ise sağ over’de çikolata kisti bulundu. 3.3 santimdi, şu an 5.7 santim. Doktor “Laparoskopik yöntemle çikolata kisti olup olmadığına bakılmalı” dedi. Tedavi önerilmedi. Müdahaleden korkuyorum. Çocuk sahibi de olmak istiyorum. Sonuçları size yazıyorum. Ne olur yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kisti tanısı patolojik olarak konulur. Ultrasonda çikolata kisti olduğundan şüphelenilebilir. Kesin tanı ancak cerrahi yöntemle çıkarılıp patolojiye gönderildikten sonra konulabilir. 2 ay içinde kistinizde hızlı büyüme olmuş, bu sebeple ameliyat önerilmiştir. Genellikle 5 santim üzerindeki çikolata kistleri ameliyat edilir ve laparoskopi tercih edilir. Uygulanacak ameliyat cerrahi beceri gerektirir. Çocuğunuz olmadığından önerim bu ameliyatı üreme tıbbı cerrahisi konusunda uzman doktora yaptırmanızdır. Çocuğunuz olmadığından ameliyatın yumurtalığınıza zarar vermeden yapılması önem taşır.

Döllenme olmadı

Tüp bebek denememiz oldu. Ama yumurtalar döllenmedi. Sonra başka bir merkezde 3 tanesi döllendi. Eşimin ve benim her şeyimiz normalmiş. Son denememde döllenmeme nedeni olarak “Yumurta morfolojisi bozuk” denildi. Acaba bunun tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta veya spermde morfolojik bozukluk söz konusu olabilir. Sperm menide zahmetsizce incelenebildiğinden daha kolay tanısı konulur. Oysa yumurtadaki yapısal bozuklukların anlaşılması ancak tüp bebek yöntemi sırasında ortaya çıkar. Bu o aya has bir özellik olabileceği gibi, kullanılan ilaçlar ve işlemin yapıldığı laboratuvar ortamına bağlı olarak da döllenme gerçekleşmeyebilir. Nitekim sizde büyük ihtimalle yumurtalık kaynaklı değildi ki başka yerde denediğinizde tekrar etmedi. Yumurtaların yapısı gerçekten bozuk olduğunda ne yazık ki şu anda tedavisi bulunmamaktadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder