Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmi gerçekleri söyler
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmi gerçekleri söyler

Rahim filmi, tüplerin değerlendirilmesini sağlıyor. Yumurtlama takibinden önce mutlaka çekilmeli. Çünkü durumu en doğru şekilde ortaya koyuyor. Böylece doktor, hastasını doğru yönlendirebiliyor.

İlaç yüzünden mi?

17 yaşında kızım, 5 aydır adet görmüyorum. Ayrıca sivilceler için ilaç kullanıyorum. En son bu ilaç tedavisine başladığımda adet görmüştüm. İlk adetim 13 yaşında gördüm. Kış aylarında hep düzensiz oluyor. Sebebi kullandığım ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem adet düzensizliğiniz hem de sivilcelerinizin hormonal bozukluğa bağlı olduğu düşünüyorum. Önceden de düzensiz oluşu sizde polikistik over sendromu olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. Keza bu hastalıkta erkeklik hormonu olan androjenler yüksek olduğundan kişide yağlı cilt ve buna bağlı sivilcelenme sık rastladığımız bulgudur.

Haberin Devamı

Bahsetmiş olduğunuz ilacın sivilcelerinizi iyileştirmeye yönelik özellikle karaciğer üzerine güçlü yan etkileri vardır. Altta yatan hormonal bozukluğunuz tedavi edilmediği sürece ne yazık ki sivilceler bu ilaçla geçse bile bir süre sonra tekrar çıkar. Önerim öncelikle kadın doğum uzmanına başvurup muayene olmanız ve gerekli hormon tetkiklerinizi yaptırmanız.

Rahim film istediler

34 yaşındayım, 1 çocuğum var. Dört yıldır korunmuyorum, çocuğum olmuyor. Doktor “Rahim içinde doku yapışması var” dedi. Histeroskopi ameliyatı oldum. İki ay yumurta takibi yapıldı ve yumurtlamama teşhisi konuldu. Doktor şimdi “Rahim filmi çekilsin” diyor. Ne yapabilirim? Bana yumurtlama için ilaç verildi, yumurtlama olmadı. İğne yaptırmalı mıyım? Rahim filmi gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi çektirmenizin doğru olacağını düşünüyorum. Bu geçirmiş olduğunuz histeroskopi ameliyatınızın ne kadar başarılı olduğunu, rahim içindeki yapışıklıkların giderilip giderilmediğini anlamamızı sağlar. Ama bu film yumurtlama takiplerine başlamadan önce çekilmeliydi. Sorun varsa önce bunu giderip yumurtlama sağlanmalı. Aksi taktirde oluşan gebeliğin yerleşeceği sağlıklı bir ortam olamaz.

Aşılama yapıldı

İki yıl denemeye rağmen eşim hamile kalmadı, doktora gittik. Sperm sayım normal, sperm hareketleri düşük. İki defa aşılama yapıldı. Sonuç yok. Sperm hareketlerinin veya hızının düşük olması çocuk olmasına engel mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmanız iyi olmuş. Sperm sayısının ne kadar düşük olduğu önemli. Çünkü yumurtayı gidip dölleyecek olan spermin hareketi iyi olmalı ki yumurtayla buluşabilsin. Buna rağmen doktorunuz size 2 kez aşılama denemiş, sonuç alamamışsınız.

Önerim artık aşılamayla vakit kaybetmemeniz. Tüp bebek konusunda başarılı ve deneyimli bir doktora başvurun. Tek sebep sadece sperm hareketliliğinin az olması mı mutlaka araştırılmalı ve ona göre bir sonraki aşamaya geçilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder