Opr. Dr. Hande Akbaş Rahim filmiyle duruma bakılır
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmiyle duruma bakılır

Haberin Devamı

Kürtaj cerrahi bir işlem ve ne kadar dikkatli yapılsa da sorun çıkabilir. Birkaç kez kürtaj yapıldıysa rahim içinde yapışıklıklar olabilir. Yeni gebelik öncesi rahim filmi çekilerek rahim ve tüpler ne kadar etkilenmiş diye bakılabilir...

Kürtaj düşüğe neden olur mu?

24 yaşındayım, 3 kez kürtaj oldum ve şu an hamileyim. Bu kürtajlar ileride düşük yapmama neden olur mu? Bir de düşüğe neden olan etkenler nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, cerrahi açıdan ne kadar dikkat edilse bile her kürtaj bir operasyon olduğundan onun da komplikasyonları olabilir. Üstelik sizde 3 kez yaşanmış olduğu için belki rahim içinde ufak tefek yapışıklıklar olabilir. İçinizin rahat etmesi için rahim filmi çektirerek rahim ve tüplerinizde bir etkilenme olmuş mu baktırabilirsiniz. Kürtaj düşüğe neden olmaz. 3 düşük yaşayan bir kadının tekrar gebe kalmasına izin vermeden önce birtakım detaylı kan tetkikleri, genetik testler ve rahim filminin istenmiş olması gerekir. Aksi taktirde aynı üzücü olay tekrar başınıza gelebilir.

Gebe kalmak istiyorum

27 yaşındayım, 2.5 santim kistim var. Doktor bana hamileliğe engel olacağını söyledi. 2 ay önce düşük yaptım. Yeniden hamile kalmak istiyorum. Şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıkta birçok kist çeşidi görülebilir. Bunların birçoğu kendiliğinden geçebilir. Araştırma yapılıp iyi huylu olduğu düşünülürse takibe alınır. Büyümüyorsa, bu boyuttaki kistlere müdahale yapılmaz. Düşüğünüzün direkt kistten kaynaklandığını sanmıyorum. Tekrarlamaması için bebeğinizi neden kaybettiğinizin iyi araştırılmasını öneririm. Kistinizi ilk başlarda her ay büyüme veya görüntüsünde değişme yoksa 3 ayda bir takip ettirin.

Riskim çok mu?

34 yaşında kızım. 2 yıl önce annemi yumurtalık kanserinden kaybettim. Riskim olduğunu biliyorum. Acaba bu konuda önlem almak için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, başınız sağolsun. Maalesef ailede birinci derecede akrabalarda jinekolojik bir kanser varsa bunun tekrarlama ihtimali bulunur. Kadın doğum uzmanı tarafından sıkı takip edilmelisiniz. Düzenli ultrasonlarla yumurtalık kanserini erken yakalamak mümkün olabilir. Ama yumurtalık kanserleri genellikle ileri evrelerde bulgu verdiğinden ancak yüzde 20’si erken yakalanabilir. Bu sebeple sıkı takibiniz önem taşıyor. Kanda CA 12-5 gibi belirteçler bakılabilir. Bu da ancak kanser başladıktan sonra yükseldiğinden genellikle hastalığın seyrinin takibinde bakılması daha aydınlatıcıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder