Opr. Dr. Hande Akbaş Sağlıklı kadında görülür
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı kadında görülür

Folikül kistleri her ay tüm sağlıklı kadınlarda görülen iyi huylu kistler. Bu kadının yumurtlamasının olduğunu, hamile kalabileceğini gösterir. Bu nedenle endişelenmeyin...

Gebe kalmama engel mi?

7 aylık evliyim. Sol yumurtalığımda 2.5 santim folikül kist çıktı. Acaba hamile kalmama engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, folikül kistleri her ay sağlıklı kadınlarda görülebilen yumurtalığın iyi huylu kistleridir. Yumurtlamanın bir göstergesidir. Bu durum hamile kalmanıza engel değildir. Tam tersi yumurtlamanızın olduğunu göstermesi nedeniyle gebe kalma ihtimalinizi gösterir. Tabii yumurtlama olması tek başına gebelik için yeterli değil. Eğer 1 yılı doldurmanıza rağmen gebe kalamazsanız başka etkenlerin de araştırılması için o zaman bir uzmana mutlaka başvurmalısınız.

Haberin Devamı

Başarı şansı nedir?

32 yaşındayım. Polikistik over sendromum var. 3 yıldır bebeğim olmuyor. 3 kez aşılama yapıldı. Doktorum artık tüp bebek aşamasına geldiğimi söyledi. Tüp bebeğin tutma şansı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, aşılamadan sonraki adım olan tüp bebek yöntemine geçmenizde fayda var. Tüp bebeğin tutma şansı bu işlemde sizi takip edecek doktorun deneyimi, uygulanacak tedavi protokolü, tedaviyi yaptırdığınız merkezin laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişir. Bu sebeple işlemi kime ve nerede yaptırdığınızın önemi büyüktür. Başarılı bir merkezde sizin durumunuzda bir çiftin gebe kalabilme ihtimali embriyo başına yüzde 35-40’lardadır.

HPV çıktı

28 yaşındayım, tahlil yaptırdım, HPV virüsü çıktı. Ne yapmam gerekiyor? Nedir bu HPV virüsü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü toplumun yaklaşık yüzde 60’ında var. En sık vajinal bölgede siğiller ve rahim ağzında bazı hücresel değişikliklerle ortaya çıkıyor. HPV virüsü alan her kadında bu bulgular ortaya çıkacak diye bir kesin durum yoktur. Bağışıklık sisteminiz dirençliyse HPV virüsü ömür boyunca sizİNle yaşar ve herhangi bir anormallikle karşılaşmazsınız. Sigara içiyorsanız, sağlıklı beslenmiyorsanız, spor yapmıyorsanız bağışıklık sisteminizdeki en ufak düşüş HPV’ye bağlı bulguların ortaya çıkmasına neden olabilir. Önerim kendinize iyi bakmanız. Birlikteliğiniz varsa ilk zamanlar 6 ayda, normalse her yıl düzenli olarak vajinal smear aldırmanız. Her ne kadar HPV almış olsanız da 100 kadar tipi olduğundan diğer tiplere karşı da bağışıklığınızı uyarmak adına HPV aşısı yaptırabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder