Opr. Dr. Hande Akbaş Siğiller bazen gerileyebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Siğiller bazen gerileyebiliyor

Bazen HPV’nin yol açtığı siğillere hamilelikte de rastlanıyor. Gebeliğin başında bu siğillerin bir süre takip edilmesi daha iyi olur. Çünkü bazen kendiliğinden gerilebiliyor. Böylece anne adayı boş yere anestezi almamış olur.

Akıntıya neden olur mu?

36 yaşındayım, 5 yıldır spiralim var. Kaç yılda bir değişmeli? Akıntıya neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiralin 5 yılda bir değiştirilmesi uygundur. 40’lı yaşların üzerinde gebe kalma ihtimali azaldığından bazen sürenin aşılmasına göz yumuyoruz. Kötü kokulu akıntıya spiralde sıkça rastlarız. Spiralinizi çektirip gerekli tedaviyi yaptırdıktan sonra yenisini taktırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Hamileyim, HPV var

3 aylık hamileyım ve HPV varmış. Vajinamın içinde küçük et parçaları var. Test yaptırmadım, yaptırmak gerekir mi? Bir krem duymuştum. Acaba onu kullansam olur mu? Zararlı mı? Doktorum “Yakabiliriz” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsüne bağlı olarak siğiller gelişebilir. Tarif ettiğiniz yapılar siğile benziyor. Gebelikte bağışıklık sisteminin biraz zayıflamasıyla siğiller ortaya çıkabilir ve yayılma eğiliminde olabilir. 3 aylık hamile olduğunuzdan yakma veya dondurma işlemini önermem. Öncelikle takip edilsin. Bazen bu siğiller kendiliğinden geriliyor. Aşırı yayılmadığı sürece gereksiz yere anestezi almamak için beklenmeli. Gebelikte siğilleri gidermek için piyasada bulunan hiçbir ilacı kullanamazsınız. Bu ilaçların bebek üzerinde zararlı etkileri vardır.

Çocuğum olur mu?

24 yaşındayım. Suni doğum ile 2.5 aylık ilk bebeğimi aldırdım. Tekrar çocuğumun olma ihtimali var mı? Bir daha ne zaman çocuğum olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size ilaçlarla düşük yaptırılmış. Buna alternatif kürtaj yapılabilirdi. Her iki yöntem de deneyimli ellerce uygulandığında sonrasında hamile kalmanız üzerine olumsuz bir etkisi olmaz.

Risk çok mu?

35 yaşındayım, 12 haftalık gebeyim. İkili test sonuçlarım kombine risk 1/3102, yaş riski 1/225, biyokimyasal risk 1/927. Sonuçlarımı nasıl yorumlarsınız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ikili test sonucunuza göre kombine riskiniz normal sınırlarda çıkmış. Ama bu testin sadece bir tarama testi olduğunu, tanı testi olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bu testin güvenirliliği eğer ense kalınlığı ölçümünde yetkin ellerde yapılmışsa yüzde 90-95’lerdedir. 16’ncı haftada dörtlü testinizi ve 22’nci haftada da detaylı ultrasonunuzu mutlaka yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder