Opr. Dr. Hande Akbaş Süre kısaldıysa hormonlara bakılır
HABERİ PAYLAŞ

Süre kısaldıysa hormonlara bakılır

Haberin Devamı

Bir kadının adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul ediliyor. Adet süreniz ilk yıllarda daha uzunsa ve zaman içinde azaldıysa mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidip bazı hormonlara baktırmanız gerekir...

Akıntım çoğaldı

32 haftalık gebeyim. Son 1 aydır akıntım fazlalaştı, zaman zaman sıcak bir şekilde aktığını hissediyorum. Genelde tuvaletten kalkınca oluyor. Doktora gittim ama bunu sormayı unuttum. Yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuza vajinal akıntınız olduğunu iletin. Keza bazı iltihabi durumlar erken doğuma sebep olabilir. Nadiren su da gelebilir. Ama bu durumda ultrasonla muayenenizde doktorunuz bebeğin suyunun azalmış olduğunu söylerdi. Akıntınız için muayene olun ve iltihabi bir durum varsa doktorun vereceği tedaviye başlayın.

Sarkma artar mı?

26 yaşındayım. Rahimde sarkma var. 2 yıl sonra hamile kalmayı düşünüyorum. Acaba bu sıkıntı yaratır mı? Bir de hamilelilkte serkilaj işlemi uygulanıyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda rahim sarkması görmeyiz. Sanırım esas sorununuz rahim ağzınızın gebelikte erken açılması, yani 14’üncü haftadan önce rahim boyunda kısalma yaşamanız. Bu sebeple tekrar serkilaj atılması gerekir. Bunun rahim sarkmasıyla ilişkisi yoktur. Rahim sarkması genellikle 2’den fazla normal doğum yapanlarda, çoğul gebeliklerde, zor doğumlarda ve ileri yaşlarda görülür.

Adet dışı kanamam oldu

28 yaşındayım, ilk defa adet dışı kanamam oldu. Ne olduğunu anlamadım. Adetim 15-20 gün önce bitmişti. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu lekelenmeleriniz devam ederse bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve muayene olmalısınız. Eğer bakire değilseniz smear aldırmanızı öneririm. Yapılacak ultrasonda da rahim içinde herhangi bir yapı var mı bakılmalı ve bazı hormon seviyeleriniz ölçülmelidir.

Neden süresi kısaldı?

23 yaşındayım, adetlerim çok sancılı geçiyor ve 3 gün bile sürmüyor. Bu süre çok kısa değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul edilmektedir. En baştan beri adetleriniz 3 gün sürüyorsa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ama başlarda 7 günken şimdi 3 güne indiyse, o zaman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ultrasona girmeli ve bazı hormonlarınıza baktırmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder