Opr. Dr. Hande Akbaş Süte geçer, emzirmeyi bırakın
HABERİ PAYLAŞ

Süte geçer, emzirmeyi bırakın

Ertesi gün hapları yüksek dozda hormon içerir, ciddi yan etkileri ortaya çıkabilir, adetler düzensizleşir. Zorda kalmadıkça bu hapları içmeyin. Hele ki emziriyorsanız 7 gün süreyle kesin çünkü süte de geçiyor.

Yan etkisi var mı?

7 aylık bebeğimi emziriyorum ve ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldım. Acaba çocuğuma yan etkisi nedir? Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarının kullanılmasını zorunda kalmadıkça tercih etmiyoruz. Bu ilaçlar yüksek doz hormon içerir. Hele süte geçtiğinden emzirmeyi kesmelisiniz. 7 gün süreyle emzirmeyin.

Haberin Devamı

Bu süre zarfında memelerinizde şişkinlik olmaması için sütünüzü sağıp atmanız en doğrusu. Bu ilaçtan sonra adet kanamalarınızda düzensizlik yaşayabilirsiniz. Bu size endişelendirmesin.

Tamamen ertesi gün hapına bağlıdır. Nadiren bu ilaçlar işe yaramadığında gebelik oluşabilir. Bu sebeple adetiniz gecikirse, bunu da aklınızda tutun. Size önerim bir daha böyle endişe yaşamamak ve bu ilaçlara başvurmak zorunda kalmamak için en güzeli bir uzmana başvurarak spiral taktırmanız ve bir daha gebelik kaygısı yaşamamanız.

Neden çamur gibi?

25 yaşında 2 çocuk annesiyim. Kürtaj olalı 2.5 ay oldu. Yumurtlama dönemimde çamur gibi 3-4 gün süren akıntım oluyor. Kürtajdan önce böyle şeyler olmazdı. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, muayene olup enfeksiyon olup olmadığını kontrol ettirin. Ultrasonda rahim içinde herhangi bir parça kalmamışsa endişelenecek bir durum görmüyorum. Bazen yumurtlama dönemlerinde kadınlarda kahverengi yumurtlamayı gösteren lekelenmeler olabilir. Bir süre daha takip etmenizi öneririm.

Kasıklarım ağrıyor

37 yaşındayım, bekarım. Adet görmeme 10 gün kala açık kahverengi kan ve siyah kan pıhtıları geliyor. Kasıklarımda da ağrı oluyor, normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 10 gün süren ara kanamaları normal kabul etmiyoruz. Bir jinekoloğa başvurarak ultrasonla ile rahim ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesini, bazı hormonlarınızın kontrol edilmesini sağlayın. Şüphede kalınan durumlarda rahmin içine kamerayla bakılması ve biyopsi yapılması gerekebilir, ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Bebeğe zarar verir mi?

35 yaşında, 5 aylık hamileyim. Doktor yapılan test sonuçlarıma baktı ve amniyosentez yaptırmamı önerdi. Bu işlem riskli mi? Bebeğime zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, amniosentezi bebeğinde genetik bir bozukluk riski olduğunuzu düşündüğümüz annelere önermekteyiz. İşlemi yapacak kişinin deneyimi çok önemli olup işleme bağlı bebeğin düşme riski 200-300’de 1 kadında görülür.

İyi ellerde yapıldığında bebeğe zarar gelmez. Ama dediğim oranda bebeğin düşme riskini artırır. Bunun için size önerim perinatoloji denilen yüksek riskli gebelikler konusunda uzman bir hekime başvurmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder