Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi baslamadan yumurta dondurulmalı
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi baslamadan yumurta dondurulmalı

Kemoterapi gören kadınlar anne olmak istiyorlarsa uzman bir doktora başvurmalı, bazı kan testleri yaptırıp yumurtalık rezervlerinin ne kadar etkilendiğine baktırmalılar.

Çünkü kemoterapi yumurtalık rezervini olumsuz etkileyebiliyor, bu nedenle tedavi öncesi yumurtalar dondurulmalı.

İlaca başlayacağım

2 yıl önce evlendim, çocuğumuz olmuyor. Doktorum sol yumurtalığımda kist olduğunu söyledi. Bu ay doğum kontrol hapına başlayacağım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sol yumurtalığınızdaki ne tür bir kist? Çikolata kistiyse bu bile gebe kalamamanız için sebep olabilir. Doğum kontrol ilacına başladıysanız zaten hamile kalamazsınız. Üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime gidin.

Haberin Devamı

Hamile kalır mıyım?

34 yaşındayım. 3 yıl önce meme kanseri tanısıyla ameliyat oldum. Radyoterapi ve kemoterapi gördüm. Tekrar hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kemoterapi öncesi yumurtalarınızı dondurdunuz mu? Dondurmadıysanız kemoterapiden yumurtalıkların ne kadar etkilendiğini anlamak gerekir. Yumurtalık rezervine bakılıp ve bazı kan tahlilleri yapılmalı. Vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli hekime başvurun.

Kistim küçüldü mü?

Kanamalı kist için doğum kontrol hapı içtim. Kanamanın kesilmesi kistin küçüldüğünü mü gösterir? 3 aylık tedavi daha erken bitebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanamanızın kesilmesiyle kistinizin küçülmesi arasında ilişki yok. Ne kisti olduğuna göre doğum kontrol ilacıyla küçülüp küçülmeyeceği değerlendirilir. Bazı kistler tedaviye tam cevap verir, 1 ayda bile kaybolur. Bazı kistlerde ilaç sadece büyümeyi durdurabilir. Ama boyutları aynı kalır (çikolata kistleri) ya da nadiren bu ilaçlara rağmen kistler büyür. Bu durumda çıkarılarak patolojiye gönderilmeleri gerekir.

Anne olmak istiyorum

27 yaşında kadınım. 9 aylık evliyim, hamile kalamadım. Test sonuçlarımı yazıyorum. Eşimin sperm sayısı canlı 93 bin. Her şey normal mi? Benim sigara kullanıyor olmam bunu etkiliyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı sadece 93 bin ise tüp bebek yöntemi olmadan hamile kalabilme şansınız çok düşüktür. Yaşınız itibariyle yumurtalık rezervinizin iyi olmasını beklediğimizden yumurta kaliteniz de iyiyse deneyimli ellerde tüp bebekle gebe kalma şansınız yüksek olacaktır. Sigara, yumurta kalitenizi ve rezervinizi azaltan bir durum olduğundan içmenizi öneriyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder