Tedavi daha uzun sürerse iyi olur

14 Ağustos 2019, Çarşamba 08:01
AA

Vajinal enfeksiyondan şikayete eden kadına doğru ilacın verilmesi çok önemli. Bunun için de en doğru yol kültür yapıp sonucu beklemek.

Çünkü vücutta ilaca karşı direnç varsa akıntıdan kurtulamazsınız. Bir de kronikleşmişse ilaç tedavisini biraz uzun tutmak daha iyi olur.

Akıntım var

28 yaşındayım, bekarım. Ara ara 1 hafta süren kahverengi akıntı oluyor. Neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanser taraması için vajinal smear yaptırmalısınız. Vajinal iltihap var mı diye muayene edilmelisiniz.

Ayrıca ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmeli, rahimde polip, myom gibi oluşum var mı bakılmalı.

Ayrıca yumurtalıklarınız kist oluşumu açısından değerlendirilmeli. Bunlar normalse o zaman kanda hormon ölçümleri yapılarak lekelenmenin hormonal olup olmadığı araştırılmalı.

Canımdan bezdim

4 yıllık bitmeyen akıntı sorunum var. Defalarca doktora gittim ama ilaçlar fayda etmedi. Bu akıntı gebe kalmaya engel mi? Canımdan bezdim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonların tedavisinde kültür alınmalı. Üreme varsa hangi antibiyotiklere karşı duyarlılık olduğu saptanmalı ve tedavi verilmeli. Etkin tedavi için kültür şarttır.

Uzun süreli kronikleşmiş enfeksiyonlarda ilaç tedavisini uzun tutmak gerekir. Akıntınıza neden olan mikrop, rahim ve tüplerinize ilerlemediği sürece gebeliğe engel olmaz diye düşünüyorum.

Acaba hamile miyim?

2 ay önce spiralimi çıkarttım, hamile kalamadım. Adetim 10 gün sürüyor. Bu kez 2 gün normal kanama oldu, sonra lekelenmeler başladı. Eşimle beraber olurken leke geldi. Acaba hamile kalmış olabilir miyim? Üstüne görmek böyle bir şey mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik testi yaptırmadan hamile olup olmadığınız anlaşılamaz. Üstüne görmek gibi bilimsel bir açıklama yoktur. Sadece gebe kalan bir kadında görülen kanama düşük tehditi olarak açıklanır.

Kilo artışı olur mu?

43 yaşındayım, 10 yıldır bakırlı spiral kullanıyordum. Zamanı dolunca doktorum hormonlu spiral taktı. Kilo almaya başladım. Neden böyle oldu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormonlu spiral için bu söylentiyi hastalarımdan sık sık duyuyorum. Ama bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur.

Kadınlarda östrojenin yaşla birlikte azalması sonucu, menopoza doğru bazen metabolizmanın da yavaşlamasıyla kilo artışı görülür.

Size önerim sağlıklı beslenmeniz ve bol bol spor yapmanızdır. 1-2 yıl sonra gebelik riski kalmayacağı için spiralinizi çektirebilirsiniz.


Sıradaki haber yükleniyor...