Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi edilmezse büyür
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi edilmezse büyür

Haberin Devamı

Adet döneminin 1-2 gününde kadın ağrı çekebilir. Öncesinde ya da adet sırasında çok ağrınız oluyorsa doktora gidin. Çünkü myom, çikolata kisti olabilir. Böyle durumlarda tedavi görmemek sıkıntılarınızı büyütür.

Kısırlık sebebi mi?

35 yaşındayım. 10 yıllık evliyim. Bebek istiyorum. Doktorum polikistik over sendromu teşhisi koydu. Bu problem doğrudan kısırlık sebebi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu tek başına kısırlık sebebi değildir. Bu hastaların birçoğu bizim yardımımıza gerek kalmadan gebe kalabilir. Ama bu hastalığın bazı ağır formlarında ciddi hormonal düzensizlik, belirgin insülin direnci gibi durumlar görülür, o zaman yumurtlama bozulur. O zaman bizim devreye girmemiz gerekebilir. Sizin adet düzeniniz nasıl bilmiyorum ama gerek 10 yıllık evli olmanız gerek 35 yaşına girmiş olmanız nedeniyle üreme tıbbı alanında uğraşan bir doktora başvurun.

Ağrı kesici içiyorum

31 yaşındayım. Adetlerim düzenli. Ama adet görmeden yaklaşık 10 gün önce ağrı çekmeye başlıyorum. Ağrılarımın geçmesi için ilaç alıyorum. Bu bir sorun yaratır mı? Doktora gitmek istemiyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetin ilk 1-2 gününde kadının ağrı yaşamasını çoğu zaman doğal kabul etsek de önce bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının muayenesini öneriyoruz. Siz 10 gün önceden başlayan ağrılardan bahsediyorsunuz. Bu durumda yumurtalıklarınızda kist veya başka bir sorun var mı diye mutlaka hızlıca baktırmanızı öneririm. Keza bazen çikolata kisti olarak bahsedilen endometrioma denilen hastalık veya myom gibi bir rahatsızlık varsa tedavisiz bırakıldığında büyüme potansiyelleri olduğundan vakit kaybetmeden bir uzmana kontrole gitmenizi öneririm.

Hamileliği engeller mi?

28 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. 4 yaşında çocuğum var. Sağlık sorunum yok. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama yeniden çocuk sahibi olmak istersem bu haplar hamile kalmamı engeller mi? Bir de nasıl kullanılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyotlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder