Tedavi edilmezse büyür

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Adet döneminin 1-2 gününde kadının ağrısının olmasını doğal kabul ediyoruz. Kanamanın başlamasının 10 gün öncesinde ya da adet sırasında çok sancınız, ağrınız oluyorsa doktora gidin. Myom, çikolata kisti gibi bir sorun olabilir. Böyle durumlarda tedavi görmemek sıkıntınızı büyütür.

İlaç alıyorum

32 yaşındayım. Adetlerim düzenli. Ama adet görmeden yaklaşık 10 gün önce ağrı çekmeye başlıyorum. Bu dönemde ağrılarımın geçmesi için ilaç alıyorum. Bu bir sorun yaratır mı? Doktora gitmek istemiyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetin ilk 1-2 gününde kadının ağrı yaşamasını çoğu zaman doğal kabul etsek de önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanının muayenesini öneriyoruz. Siz 10 gün önceden başlayan ağrılardan bahsetmektesiniz. Bu durumda yumurtalıklarınızda kist veya başka bir sorun var mı diye mutlaka hızlıca baktırın.

Keza bazen çikolata kisti olarak bahsedilen endometrioma denilen hastalık veya myom gibi bir rahatsızlık varsa tedavisiz bırakıldığında büyüme potansiyelleri olduğundan vakit kaybetmeden bir uzmana kontrole gitmenizi öneririm.

İkinci çocuğu istiyorum

29 yaşındayım, 6.5 yıllık evliyim. Beş yaşındaki oğlum için tedavi görmedim. Şimdi spiralimi çıkarttırdım. İki ayda bir adet görüyorum. Hormon testlerim normal. Doktor rahim filmi çektirmem gerektiğini söyledi. Sizce nasıl bir tedavi yöntemi uygulamalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirali çıkartmanızın üzerinden 1 yıl geçtiyse mutlaka niçin tekrar gebe kalamadığınızın araştırılması gerekiyor. Genellikle spiral takılmış kadınlarda gelişen bazı enfeksiyonlar sonucunda tüplerde etkilenme olabiliyor. Bu sebeple rahim filmi çekilmesi yanlış olmaz.

Ayrıca adetlerinizin neden 2 ayda bir olduğunun araştırılması ve eşinizin de sperm durumu açısından son halinin araştırılması gerekir. Tüm bu nedenlerle üreme tıbbıyla ilgilenen bir merkeze başvurarak size ve eşinize detaylı araştırma yapılmasını öneriyorum.

Kısırlık sebebi mi?

35 yaşındayım. 10 yıllık evliyim. Bebek istiyorum. Doktorum polikistik over sendromu teşhisi koydu. Bu problem doğrudan kısırlık sebebi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu tek başına kısırlık sebebi değildir. Bu hastaların birçoğu bizim yardımımıza gerek duymadan gebe kalabilir. Ama bu hastalığın bazı ağır formlarında ciddi hormonal düzensizlik, belirgin insülin direnci yaşanabildiği için o zaman yumurtlama bozulur.

Hastanın gebe kalmasına yardımcı olabilmek için bizim devreye girmemiz gerekebilir. Sizin adet düzeniniz nasıl bilmiyorum. Ama gerek 10 yıllık evli olmanız gerek 35 yaşına girmiş olmanız nedeniyle artık üreme tıbbı alanıyla uğraşan deneyimli bir doktora başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder