Opr. Dr. Hande Akbaş Tedavi edilmezse hasar bırakır
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi edilmezse hasar bırakır

Cinsel yolla bulaşan klamidya çoğu zaman belirti vermiyor. Zamanında fark edilir ve hemen tedaviye başlanırsa kısa sürede iyileşiyor. Ama geç kalınırsa tüplere hasar vererek gebe kalmayı zorlaştırıyor ve dış gebelik riskini artırıyor.

Akıntı için doktora gittim

36 yaşındayım, vajinal akıntı nedeniyle doktora gittim. Akıntının nedeni klamidyaymış. Ne yapmalı, nasıl hareket etmeliyim? Zararı var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri arasında sık rastlanan bir mikroptur ve tedavi edilebilir. Doktorunuz bunu tespit eder etmez size gerekli ilaçları başladıysa tedaviye çok kolay yanıt veren bir mikroptur. Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı ve geri dönüşümsüz hasar yaratarak ileride gebe kalmayı zorlaştırabilir. Özellikle tüplerinize hasar vererek ileride gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini artırır. Klamidya enfeksiyonu birçok kişide bulgu oluşturmaz. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi yaratabilir.

Haberin Devamı

Adet düzensizliği mi?

37 yaşındayım. Geçen ay 25 günde adet gördüm. Bu ay 33 gün oldu, adet görmedim. Gebe kalmaya çalışıyorum. Bu adet düzensizliği midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 21-37’nci günler arasında olan adet dönemleri doğal kabul edilir. Ancak sizde bir erken, bir geç olmalar başladıysa, yaşınızda 37 olduğu için hem yumurtalık rezervinize bakılması hem de eşlik eden herhangi bir hormonal bozukluk olup olmadığının anlaşılabilmesi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanızı öneririm.

Çocuğumuz olur mu?

Eşimin sperm testi sonuçlarını ve kendi testlerimi size yazıyorum. Acaba değerlendirmeniz mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu sperm analizi sonucuna göre sizde başka bir sorun yoksa normal yollarla gebe kalabilirsiniz. Ama uzun süredir denemenize rağmen gebelik elde edemediyseniz sebebin erkeğe ait bir faktör olduğunu düşünmüyorum. Bu nedenle sizin detaylı araştırılmanız uygun olacaktır.

Adet ertelenir mi?

27 yaşındayım, Ocak’ta evleneceğim. Adet günü nikaha denk geliyor. Adeti birkaç gün ertelemek mümkün mü?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hemen doktora başvurun ve muayene olun. Rahim ve yumurtalıklarda sorun yoksa hem korunma amacıyla hem de düğün tarihinize denk gelen adetinin geciktirilebilmesi için doktor size uygun bir ilaç verecektir. Erteleme süresinin genellikle 1 haftayı geçmesi önerilmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder