Opr. Dr. Hande Akbaş Çocuk sahibi olmak için hormon tedavisi en fazla 10 yıl sürmeli
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk sahibi olmak için hormon tedavisi en fazla 10 yıl sürmeli

Genç yaşta menopoza giren kadınlara hormon tedavisine başlanabiliyor. Bu tedavi genellikle 10 yıl kadar sürüyor. Çok uzun yıllar sürerse meme kanseri riski belirgin oranda artış gösteriyor.

Rahim filmi şart mı?

32 yaşındayım. 9 yaşında çocuğum var. 4 yıldır korunmuyorum ama olmuyor. Doktor, “Rahim içinde doku yapışması var” dedi. Histeroskopi yapıldı. Sonra iki ay yumurta takibi yapıldı ve yumurtlamama teşhisi konuldu. Doktor şimdi “Rahim filmi çekilsin” diyor. Ne yapabilirim? Bana yumurtlama için ilaç verildi. Yumurtlama olmadı. İğne varmış, onu yaptırmadım. Rahim filmi çektirmem şart mı? Eşimde sorun yok.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi çektirmenizin doğru olacağını düşünüyorum. Bu öncelikle geçirmiş olduğunuz histeroskopi ameliyatınızın ne kadar başarılı olduğunu, rahim içindeki tüm yapışıklıkların giderilip giderilmediğini gösterir. Ama bu filmi size yumurtlama takiplerine başlamadan önce isterdim. Çünkü sorun varsa önce bunu giderip yumurtlama sağlanmalı. Aksi taktirde oluşan gebeliğin yerleşeceği sağlıklı bir ortam olamaz. Yumurtlamayı destekleyecek birçok hormon ilacı mevcuttur, bunların bir kısmı hap şeklinde.

Ama çoğunluğu iğne şeklindedir. İğneyle yumurtlama takibi deneyim isteyen bir yöntem olduğundan çoğu meslektaşım hap vermeyi tercih eder. Burada öncelikle ve mümkün olan en acil şekilde sizde neden yumurtlama gerçekleşmediğini anlamak gerekir. Polikistik over sendromu gibi hormonal bir sorun mu var yoksa yumurtalıklarınız az çalışmaya mı başlamış. Bu ikisi arasında yaklaşım açısından ciddi fark var.

Ne kadar kullanacağım?

45 yaşındayım. 10 yıl önce adetten kesildim. 7 yıldır östrojen kullanıyorum. Aldığım ilaca devam etmeli miyim? İlacı ne kadar kullanmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşta menopoza girmeniz nedeniyle meslektaşlarım size hormon tedavisi başlamış ki bence de doğru yapmışlar. Hormon tedavisinin en fazla 10 yıl kullanılmasını öneriyoruz. Nitekim siz ilacı kestiğinizde 48 yaşında olacağınızdan bu neredeyse doğal menopoz yaşına denk geldiğinden artık kullanmamanız kabul edilebilir olacak. Çok kısa dönem ateş basması, terleme ve belki hafif depresyon yaşayabilirsiniz. Ama kısa süreceğini düşünüyorum. Keza hormona daha uzun süreler devam etmeniz meme kanseri riskinizi belirgin oranda arttırır.

Haberin Devamı

Korkudan içemedim

Vajinal yoldan bir fitil kullanıyorum. Bu fitili kalp ilacıyla kullanmak doğru mu? Prospektüsünde böyle bir ibare yer alıyor ve bende kalp ritim bozukluğu var. Ama akıntı problemim çok. Bu ilacı doktor yazdı, kullanamadım. Sıkıntı yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, piyasadaki ilaçlar çok nadir de olsa görülebilecek tüm yan etkileri ilacın ruhsatını alabilmek için prospektüse yazmak zorunda. Ritm bozukluğu dışında çok ağır bir kalp hastalığınız yoksa, sorun olacağını düşünmüyorum. Çünkü ismini belirttiğiniz ilaç vajinal yolla kullanılan ve sistemik etkisi çok düşük bir ilaçtır. Yine de en doğrusu sizi takip eden kardiyoloji uzmanıyla hastalığınız üzerinde negatif etkisi olabilecek bir ilaç var mı konuşun. Böylece daha rahat hissedersiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder