Tedavi kararını doktor vermeli

YAZI BOYUTU

Doğum kontrol haplarının doktor gözetiminde kullanılması şart. Yumurtalıklarda sorun olup olmadığını bilmeden bu ilaçları almanız başka dertlere yol açabilir. Bu nedenle bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin.

Kistim olur diye korkuyorum

Doğum kontrol hapını hekim kontrolü olmadan kullanmanın sakıncalı olduğunu biliyorum. Ama kistim olacak diye korkuyorum. Annem 38 yaşında endometriozis ameliyatı oldu, yumurtalıklarını kaybetti. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle bir jinekologa başvurup muayene olmanız ve gerçekten de yumurtalıklarınızda kistiniz olup olmadığına baktırmanız. Sırf annenizde endometriozis var diye doğum kontrol ilacına hiçbir profesyonele danışmadan başlamanız son derece hatalı.

Hatta bazı ciddi yan etkilere sebebiyet verebilir. Kaldı ki sizde endometriozis saptansa bile günümüzde bunun cerrahiye kadar uzanan birçok etkin medikal tedavisi de var. Gerekmedikçe ameliyat yapmak konusunda çekimser kalmaktayız.

Yaptığımızda da muhakkak kişinin doğurganlığının en az zarar görmesi için kapalı yöntem kullanarak sadece kisti çıkarıyoruz. Dolayısıyla annenizin yaşadıkları genç yaşta epey talihsizlik olmuş.

Sağlıksız gebelikmiş

10 gün önce test yaptım, hamile olduğumu anlayınca hastaneye gittim, kan testi yaptırdım. Doktor ultrasonda baktı, “Düşük tehlikesi var” dedi. İki gün sonra hem karından hem de alttan ultrasonla bakıp “Sağlıksız gebelik, bebek kesede yok. Kürtaj yapılacak” dedi. Diğer doktor da aynı şeyleri söyledi. Eşim ve ben 10 gün bekleme kararı aldık. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz bhcg değerleriyle hem gebelik kesesi hem embriyo hem de kalp atışlarının tümünün görünür olması gerekirdi. Gebeliğinizin sağlıksız ilerlediğine katılıyorum. Bu dakikadan sonra beklemenizi önermem.

Bir süre sonra zaten kanamanız başlayacak ve vücudunuz bu sağlıksız gebeliği sonlandırmak isteyecektir. Kürtaj olmaya karar verirseniz size önerim sonraki gebeliklerinize ışık tutabilmesi için bu gebelik materyalinin genetik açıdan incelenmesi faydalı olacaktır.

Spiralin etkisi mi?

33 yaşında, 2 çocuk annesiyim. Adetlerim çok düzenli oluyor. Adetim bittikten 4-5 gün sonra ilişkiye girdiğimde pembe ya da yoğun bir şekilde tekrar kanama oluyor. Sizce bu normal mi? Spiralin etkisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral varsa tabii ki buna bağlı olarak zaman zaman düzensiz kanamalar olabilir. Ancak size önerim öncelikle vajinal smear aldırmanız ve smear sonucunuzun normal olduğundan emin olmanızdır. Keza ilişki sonrası kanama nadiren rahim ağzı kanserinin bir bulgusu olabilir.

Yazarlarımızdan

17 Şubat 2020, Pazartesi 07:00
17 Şubat 2020, Pazartesi 07:00
17 Şubat 2020, Pazartesi 07:00
Sıradaki haber yükleniyor...