Opr. Dr. Hande Akbaş Tek bir kan değeriyle teşhis konulamaz
HABERİ PAYLAŞ

Tek bir kan değeriyle teşhis konulamaz

Yumurtalık rezervi azalınca kadında FSH adı verilen hormon düşmeye başlıyor. Ama bu kararını tek bir kan testiyle vermek mümkün değil. En iyisi uzman bir doktora başvurun, o tahlillerinizi yapsın ve çocuk istiyorsanız size yol göstersin.

Neden lekelenme oluyor?

Kimyasal gebelik ile sonuçlanan tüp bebek denemesinden sonra ikinci tedaviye başladık. Doktor ilk denemeden önce doğum kontrol hapı vermişti. Bu sefer birkaç tane hap var. Birkaç gündür kahverengi lekelenme oluyor. Neden doğum kontrol hapı neden veriliyor? Bu lekelenmeler nedeniyle transfer ertelenir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüp bebek tedavisinden önce bazen doğum kontrol ilacı verilmesinin nedeni şu: Yumurtalıklarınızda kistiniz olması ve geçirilmesi ya da kist oluşmadan sonraki adette tedaviye başlayabilmek. Hapın sonlarına doğru görülen lekelenmelerin en sık rastlanılan nedeni hastanın ilacın saatini biraz geçirmesi veya kullanmayı atlamış olmasıdır. Bu nedenle ilaç saatinizde çok oynama olmadan kullanmaya özen gösterin ve ilacı kutu bitinceye kadar asla bırakmayın.

Çocuğum olmazmış

31 yaşındayım, 15 yıldır adet görüyorum ama düzensiz. Adetimin 3’üncü günü yapılan kan tahlilinde FSH hormonum 13.2 çıktı. Kist yokmuş. Doktorum böyle giderse çocuğumun olmayacağını söyledi ve doğum kontrol ilacı verdi. Birkaç sene içinde anne olamaz mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FSH hormonunuz yaşınıza göre yüksek. Bu bize yumurtalık rezervinizin azalmaya başladığını düşündürüyor. Ama tek kan değeriyle bu kanıya varmak doğru değil. Bu alanda uzman bir doktora başvurmanızı, ultrason ile yumurtalıklarınızdaki mevcut taslak yumurta sayısını ölçtürtmenizi, belki gerekli görülürse yanında AMH (anti müllerian hormon) düzeyi baktırmanızı öneririm.

Evliyseniz ve çocuk düşünüyorsanız fazla gecikmeden denemeye başlamanızı, evli değilseniz o zaman düzenli olarak bu alanda uzman birinin gözetiminde kalmanızı ve durumunuz daha kötüleşirse yumurtalarınızı dondurmanızı öneririm.

Kistlerim az ve küçükmüş

25 yaşındayım. Bu tahliller adet döneminde yapılmadı. 4 aydır adet görmüyorum. Bir doktor sonuçlara bakıp “İyi” dedi. Bir başkası ultrasonla muayene etti. Kistlerin az ve küçük olduğunu söyledi. “Polikistik over’im” diye telaş yapma” dedi. Ne yapayım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık fonksiyonlarınızı gösteren fsh ve estradiol gibi testlerin adetin 2 veya 3’üncü günü yapılmasını isteriz. Ancak AMH ve ultrason gibi diğer tetkikler de yumurtalık rezervi hakkında bilgi verir ve adetin herhangi bir döneminde yapılabilir.

Kaldı ki kişi 4 ay adet olamamışsa ve ilaçlara yanıt vermemişse, adet dönemini beklemeden de fsh istediğimiz durumlar olur. Menopoz yani adetten kesilme teşhisini bu şekilde koyarız. Aklınız karıştıysa başka görüş alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder