Opr. Dr. Hande Akbaş Tek yumurta ile annelik mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurta ile annelik mümkün

Bazı enfeksiyonlardan dolayı kadının bir tüpü ve yumurtalığı alınmış olabilir. Kalan tüp ve yumurta sağlamsa kadının gebe kalmasında sorun çıkmaz. Ama ameliyat ya da enfeksiyon nedeniyle diğer tüp de zarar görmüşse işler zorlaşabilir. Rahim filmi çektirip duruma baktırın.

Adetim gecikti

Adetim 4 gün gecikti. Kan testi yaptırdım, değerim 0.15 çıktı. Ne anlama geliyor acaba?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz değer bu aya hamile olmadığınızı gösteriyor. Eğer hep bu şekilde gecikmeler yaşıyorsanız o zaman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak neden olduğunun araştırılmasını öneririm.

Haberin Devamı

5 kez iğne yapıldı

29 yaşındayım. 1.5 yıldır bebek istiyoruz. Bebek istemeye başlayınca adetlerim düzensizleşti. Hormon testlerim iyi. AMH 9.1 çıktı. Polikistik over sendromu olduğumu söylediler. Rahim filmi çektirdim. Eşimin spermine de baktırdık. Çıkan değerlerin iyi olduğunu söylediler. Sadece morfolojisi yüzde 3 çıktı. Rahim filmimi de yolluyorum, yorumlar mısınız? 5 kez yumurta çatlatma iğnesi kullandım, gebelik oluşmadı. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek adetlerinizin düzensiz, gerek amh değerinizin çok yüksek olması ve ultrasonografide polikistik over ile uyumlu görünüm olmasından bu sendroma sahip olduğunuzu düşünüyorum. Rahim filminize baktığımda rahim ve tüplerinizin normal olduğunu görüyorum. Eşinizin sperm analizindeki yüzde 3 morfolojik bozukluğun gebe kalmanıza engel oluşturmadığından emin olabilirsiniz.

Yeterince ilaç ve çatlatma tedavileri uygulanmış ve sonuç alınamamış olduğundan artık bir sonraki aşamaya geçin. Aşılama ve sonrasında tüp bebek yöntemine geçerseniz bir an önce bebeğinize kavuşacağınızı düşünmekteyim.

Çocuk istiyoruz

26 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım apse oluştuğu için tamamen alındı. Şu anda 8 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz ancak henüz gebe kalamadım, sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızdaki genç evli çiftlere 1 yıl kadar korunmasız ilişki ile deneme yapmalarını, gebelik bu oluşmuyorsa doktora başvurmalarını öneririz. Ama sizin durumunuz farklı. Geçirdiğiniz muhtemel karın içi enfeksiyon nedeniyle sol yumurtalık ve tüpünüz zarar görmüş ve alınmak zorunda kalınmış.

Haberin Devamı

Yaşınız genç olduğu için normalde tek yumurtalık ve tüple de hamile kalmanız beklenir. Ama eskiden geçirmiş olduğunuz enfeksiyon diğer tüpünüzü de etkilemiş olabilir. Böyle bir olası durumda hamile kalmanız güçleşir, gebe kalsanız bile dış gebelik olma riski artabilir.

Bu sebeple vakit kaybetmeden önce bir rahim filmi çektirerek geri kalan tüpünüzde herhangi bir hasar oluşmuş mu bunu kontrol ettirin. Ardından da gerekirse doktorunuzdan yardım isteyin. Sevgilerimle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder