Opr. Dr. Hande Akbaş Tek yumurtayla anne olursunuz
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurtayla anne olursunuz

Bazı enfeksiyonlardan dolayı kadının bir tüpü ve yumurtalığı alınmış olabilir. Böyle durumlarda kalan tüp sağlamsa kadının gebe kalmasında sorun çıkmaz. Ama ameliyat ya da enfeksiyon nedeniyle diğer tüp de zarar görmüşse işler zorlaşabilir. Rahim filmi çektirip duruma baktırın...

Sebebi hormonlar mı?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adetim yaklaştıkça çok hassas ve sinirli oluyorum. Eşimle bu yüzden sık sık kavga ediyoruz. Sebebi hormonal midir? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu durum değişikliklerine premenstrual sendrom denir. Kadınların bu dönemde normalden fazla hassaslaşması veya duygusal olarak daha durgun olmaları normal kabul edilir. Ancak hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, başkalarına patlayacak kadar mutsuzluk, ümitsizlik ve ağlama nöbetleri eşlik ediyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririm. Yaşam şeklinizde değişikliklerle, bazı ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilecektir.

Haberin Devamı

1 aydır kanama sürüyor

18 yaşındayım adet kanamam 1 ay sürdü ve doktora gittim. Bana rahim duvarı inceliği teşhisi konuldu. Doktor bana bir ilaç verdi. İlaç kanamamı ne zaman keser?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda bir hastada rahim duvarı inceliği pek beklenen bulgu değildir. Bu sebeple gereksiz yere endişelenmemenizi öneririm. Büyük ihtimalle doktorunuz sizi muayene ettiği ayda yumurtlamanız olmadığı için rahmin iç duvarını ince gördü. İlacı her gün aynı zamanda almaya özen gösterirseniz kısa zamanda kanamanız kesilecektir.

Henüz gebe kalamadım

26 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım alındı. Şu anda 8 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz ancak henüz gebe kalamadım, ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızdaki genç evli çiftlere 1 yıl kadar korunmasız ilişki ile deneme yapmalarını, gebelik oluşmuyorsa doktora başvurmalarını öneririz. Ama sizin durumunuz farklı. Geçirmiş olduğunuz muhtemel karın içi enfeksiyon nedeniyle sol yumurtalık ve tüpünüz zarar görmüş ve alınmak zorunda kalınmış. Yaşınız genç olduğu için normalde tek yumurtalık ve tüple de hamile kalabilmeniz beklenir. Ama eskiden geçirmiş olduğunuz enfeksiyon diğer tüpünüzü de etkilemiş olabilir. Böyle bir olası durumda hamile kalmanız güçleşir, gebe kalsanız bile dış gebelik olma riski artabilir. Bu sebeple lütfen daha fazla vakit kaybetmeden önce bir rahim filmi çektirerek geri kalan tüpünüzde herhangi bir hasar oluşmuş mu bunu kontrol ettirin. Gerekirse doktordan yardım isteyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder