Opr. Dr. Hande Akbaş Tek yumurtayla annelik hayal değil
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurtayla annelik hayal değil

Bazı enfeksiyonlar nedeniyle kadının bir tüpü ve yumurtalığı alınabiliyor. Kalan sağlamsa kadının gebe kalmasında sorun çıkmaz. Onlar da zarar görmüşse işler zorlaşabilir. Rahim filmi size gerçek durumu söyler.

Hormonlar yüzünden mi?

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adetim yaklaştıkça sinirli oluyorum. Eşimle sık sık kavga ediyoruz. Bunun sebebi hormonal mi? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu durum değişikliklerine premenstrual sendrom denir. Kadınların bu dönemde normalden daha fazla hassaslaşması veya duygusal olarak daha durgun olmaları normal kabul edilir.

Haberin Devamı

Ancak hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, başkalarına devamlı patlayacak durumdaysanız, mutsuzluk, ümitsizlik ve ağlama nöbetleri varsa o zaman mutlaka uzmana başvurmanızı öneririm. Yaşam şeklinizde bazı değişikliklerle, bazı ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilir.

Henüz gebe kalamadım

26 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım abse oluştuğu için tamamen alındı. Şu anda 8 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz ancak gebe kalamadım, sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızdaki evli çiftlere 1 yıl korunmasız ilişki ile deneme yapmalarını, gebelik bu oluşmuyorsa doktora başvurmalarını öneririz. Ama sizin durumunuz farklı. Geçirdiğiniz karın içi enfeksiyon nedeniyle sol yumurtalık ve tüpünüz zarar görmüş ve alınmak zorunda kalınmış.

Yaşınız genç olduğu için normalde tek yumurtalık ve tüple de hamile kalabilmeniz beklenir. Ama geçirdiğiniz enfeksiyon diğer tüpünüzü de etkilemiş olabilir. Böyle bir durumda hamile kalmanız güçleşir, gebe kalsanız bile dış gebelik riski artabilir.

Bu sebeple vakit kaybetmeden önce bir rahim filmi çektirerek geri kalan tüpünüzde herhangi bir hasar oluşmuş mu bunu kontrol ettirin. Ardından da gerekirse doktorunuzdan yardım isteyin.

Hamilelik ihtimali fazla mı?

Üç aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Geçtiğimiz günlerde ilacımı almayı unuttum ve ilişkiye girdim. Acaba bu yüzden hamile kalmış olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu unutulmadığı sürece kullanılmaya başlandıktan sonra ilk 1 ay içinde yaklaşık yüzde 99’a kadar yükselir. Eğer 1 gün almayı unuttuysanız, ertesi gün bir önceki güne ait olanı da alarak yani o gün 2 tablet içerek korunmaya aynen devam edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Ama 2 gün veya daha fazla unutmalarda koruyuculuk azaldığından o ay için eşiniz de korunmadıysa gebe kalma riskiniz var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder