Opr. Dr. Hande Akbaş Tekrarlama riski azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tekrarlama riski azalıyor

Vajinal enfeksiyonların tedavisinde verilen ilaçları eşin de kullanmasını istiyoruz. Çünkü tedavi edilmeyen eş taşıyıcı olarak hastalığın sürekli yenilenmesine neden olabilir. Bu yolla tedavinin başarı şansı artıyor, hastalığın tekrarlama riski azalıyor.

Neden birlikte tedavi oluyoruz?

30 yaşındayım, 1.5 yıllık evli kadınım. Doktora gittim, akıntım olduğunu söyledi. Bana bazı ilaçlar yazdı. Onları eşimle birlikte kullanmanız gerekiyormuş. Neden eşimle birlikte tedavi oluyoruz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyon varlığında genellikle çiftleri birlikte tedavi ederiz. Aksi taktirde tedavi edilmeyen diğer eş taşıyıcı olarak enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir. Ağızdan alınan ilaçları eşinizle birlikte kullanmanız en doğrusu. Yani her 2 ilaçtan da 2’şer kutu alarak bitene kadar kullanın. Diğer ilacınız vajinal bir fitil olduğu için sadece siz kullanacaksınız. Her akşam yatmadan önce 1 tane vajinaya yerleştirin. Diğer fitil florayı düzenleyici olduğundan bu tedavi bittikten sonra koruyucu olarak kullanmanız en doğrusu olacaktır.

Haberin Devamı

Spiralim var

3 yıldır spiral ile korunuyoruz. Bu ayki adet gününde kan yerine kahverengi leke geldi. Acaba hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli olarak muayene oluyorsanız ve spiralinizin yerinde olup olmadığına bakılmışsa endişeye gerek yok. Ama nadiren spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için eğer tam adetiniz başlamamışsa kanda gebelik hormonu baktırarak emin olun. Yüksek gelmişse dış gebelik riski olabileceğinden hemen bir doktora başvurun.

Kanama bitiyor

29 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar da fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum, içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Muhtemelen ailenizde birilerinde de bu durum mevcut ve genetik olarak siz bunu almışsınız. Düzensiz de olsa adet görmüş olmanız henüz menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna ultrasonla bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden bir an önce tüp bebek yaptırarak çocuk sahibi olmaya çalışmanızı öneririm. Eğer evli değilseniz o zaman en azından var olan yumurtalarınızı da zaman içinde yitirmeden dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder