Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid bezi sorunlarına dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid bezi sorunlarına dikkat!

Tiroid bezindeki sorunlar kadında adet düzensizliğine sebep olabilir. Endişelenmeyin, iyi bir endokrinoloji uzmanına gidip tiroid hormon düzeylerine baktırın ve onun kontrolünde ilacınızı kullanın, işler yoluna girsin.

Anne olur muyum?

28 yaşındayım, 1.5 yıllık evliyim. Evlendiğimden beri adet düzensizliğim var. 2019’da başında over kist için açık ameliyat oldum. Ameliyattan 2 gün sonra kanamam oldu. Sonuçlara göre kist iyi huylu çıktı. Buna rağmen ben bir türlü adet göremiyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Biz çocuk sahibi olmak istiyoruz. Korunmuyoruz ama bebeğimiz olmuyor. Ne olur bize yardım edin.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğurganlığı etkilememesi açısından yumurtalık kistlerinin cerrahi müdahalesinin mümkün oldukça kapalı yapılması taraftarıyım. Açık cerrahilerde karın içinde yapışıklıklar oluşarak ve yumurtalıktan alınan dokunun büyüklüğüne bağlı yumurta rezervi azalabiliyor.

Bu da kadının ileride gebe kalmasını zorlaşabiliyor. Sizin adet düzensizliğiniz ameliyattan önce de varmış. Bu durum bana hormonal sıkıntıları düşündürdü. Üzerine yumurtalıklarınıza yapılan ameliyat da eklendiği için mutlaka bir uzmana başvurarak yumurtalık rezervinizi ultrason ve bazı hormon testleriyle değerlendirtmenizi öneririm.

Tiroid bezim yavaş çalışıyor

21 yaşında kızım. Tiroid bezlerim yavaş çalışıyor, ilaç kullanıyorum. Yaşıma göre kilom fazla. Doktora gittim, hormon testinde tiroid hormonum düşük çıktı. Doktor adet söktürücü hap verdi, kullandım ama adet görmedim. 7 aydır adet görmüyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, önce iyi bir endokrinoloji uzmanına giderek tiroid hormon düzeylerinizi kontrol ettirmenizi ve onun önerisi doğrultusunda ilaç dozunuzun ayarlanmasını sağlamanızı öneririm. Tiroid bezi bozuklukları adet düzensizliğine sık sebep olur. Tiroid hormonlarınız normale dönmesine rağmen adet düzensizliğiniz sürüyorsa bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmanız uygun olacaktır.

Akıntım kötü kokuyor

27 yaşında kadınım. Erkek arkadaşımla birlikte olduk. Bu birliktelikten önce akıntım vardı ama kokusuzdu. Şimdi ise çok kötü kokulu. Bir de vajinamın üst bölgesinde kaşıntı ve kabuklanma var. Rahatsızlığım ne düzeyde?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal bölgede çoğu zaman kokusuz bir akıntı hissetmeniz, bunun adetinizin belli dönemlerinde artması ya da azalması son derece normal kabul edilir. Ama bu akıntı şeffaf ve kokusuzdur. Eğer sizde sarı-yeşil renkli kokulu bir iltihap geliştiyse büyük ihtimalle ilişki yoluyla veya tuvaletlerden enfeksiyon kapmış olabilirsiniz.

Bunun için enfeksiyonun daha fazla ilerlemesini beklemeden bir uzmana gitmenizi, enfeksiyon var mı diye baktırmanızı varsa kültür aldırıp uygun tedaviyi bir an önce başlatmanızı öneriririm. Bazen enfeksiyonun tekrar etmemesi için partnerleri birlikte tedavi etmek gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder