Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid hormonu bebeği etkileyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormonu bebeği etkileyebilir

Gebelikte tiroid hormonu önemli. TSH’ın yüksekliği tiroid bezinin normalden az çalıştığını gösterir. Dengelenmezse düşük yapabilirsiniz, bebeğin zeka gelişiminde gerilik görülebilir.

Aşılama tuttu mu?

Altı yıllık evliyim. Doktor “AMH düşüklüğü olduğu için normal yollarla hamile kalamazsın” dedi. Gittiğim doktor aşılama önerdi. Bana 11 gün önce aşılama yapıldı. Hafif hafif kasıklarımda ağrı oluyor. Acaba bu aşılamanın tuttuğuna mı işaret ediyor yoksa adet mi göreceğim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH değerinizi bilmiyorum ancak çok düşük değilse ve yumurtalık rezerviniz azalmaya başlamışsa o zaman 6 yıldır hamile kalamayan bir kadın için aşılama yönteminin tamamen vakit kaybı olacağı fikrindeyim. Lütfen size ve eşinize bu zamana kadar yapılmış olan tüm tetkiklerle birlikte üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

Kist kendi kendine küçülecekmiş

26 yaşındayım, 7 haftalıkken düşük yaptım. Adetim 28 günde 1 normal oluyordu. Düşükten 28 gün sonra adet gördüm. 10 gün sürdü ve çok kanamam oldu. Doktora gittik, 4.8 santim büyüklüğünde basit kist varmış. Kendi kendine geçecekmiş. Geçen ay adetim normal oldu, kist 3.8 santime küçülmüş. Şimdi adet gördüm ama kanamam çok. Hamile kalmamda sıkıntı olur mu, bebeğin sağlığını etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kistinizin küçülme eğiliminde olması iyiye işaret ediyor. Gebeliklerde bazen fizyolojik kistler olabiliyor ve gebelik sonlandıktan sonra hatta gebelikte kendiliğinden küçülerek kaybolabiliyor. Doktorunuz doğru yaklaşımda bulunarak bunu takip etmiş.

Tamamen normale dönene kadar her ay adetinizin bitiminde kistlerinize baktırmanızda fayda olacaktır. Küçülmesi durursa, o zaman birtakım kan testleri yapılıp normal gelirse küçülmesini hızlandıracak ilaçlar kullanılabilir. Bu durumun tekrar gebe kalabilmenizle hiçbir alakası bulunmamaktadır.

TSH yüksek çıktı

Yedi haftalık hamileyim, TSH 6.18 çıktı. Haftaya doktora gideceğim. Bebeğime ne gibi zararı olur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, TSH hormonunuzun yüksekliği hipotiroidi denilen tiroid bezinizin normalden az çalıştığını gösteriyor. Bunun birçok nedeni olabileceği gibi sıklıkla Hashimato denilen genetik tiroid bezi hastalığı akla gelir. Yalnız bunun tanısı tek başına TSH hormonuyla konulmayacağından eksik birtakım hormonlara daha bakılmalıdır.

Haberin Devamı

Size önerim vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına başvurmanız. Doktorunuz gerekirse size ilaç başlayacak ve TSH hormonunuz yaklaşık 2.5 seviyelerine getirilecektir. Aksi taktirde düşük veya bebeğinizin zeka gelişiminde gerilik gibi birçok önemli sorunlar yaşanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder