Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid hormonu büyük önem taşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormonu büyük önem taşıyor

Tiroid hormonu normal sınırlarda olmalı. Çünkü bu hormonun normal olması gebe kalabilmeniz ve hamileliğinizin sağlıklı şekilde devam etmesi için çok önemli. Eğer bir sorun varsa mutlaka doktor kontrolünde kalın.

Gebe miyim?

İki yıllık evliyim, haşimoto tiroidim var. Kan tahlili yaptırdım. Adetimin bitiminden sonraki 24’üncü gün progesteron hormonum 20 çıktı. Doktor bir şey demedi. Acaba hamile olabilir miyim? Bana yardımcı olurmusunuz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakılmış olan progesteron hormonu sonucuna göre o ay için yumurtlamanın gerçekleştiği anlaşılıyor. Ama gebelik oluşabilmesi için doğru zamanda normal yapıda bir spermle, o yumurtanın bir araya gelmiş olması da gerekir. Bu da ancak kanda gebelik hormonu olan bhCG bakılarak anlaşılabilir. Hashimato açısından da endokrin doktorunun takibinde kalmanız gerekiyor. Tiroid hormon fonksiyonlarınızın normal sınırlarda kalması hem gebe kalabilmeniz hem de gebeliğinizin sağlıklı devamı açısından önem taşır.

Haberin Devamı

Kanama için spiral takıldı

55 yaşındayım, menopoza giremedim. Kanamalarım çok yoğun olduğu için en son hormonlu spiral takıldı. 40 gün oldu, leke şeklinde kanamalarım. Doktor “3 ay sürer” dedi. Acaba her şey yolunda mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde menopoz yaşı ortalama 50-52’dir. Kanamalarınızın yoğun olması ve yaşınız itibariyle size hormon içeren spiral takılmadan önce rahminizin iç duvarından biyopsi yapılması uygun olurdu, belki de size yapılmıştır. Yapılmadıysa mutlaka yaptırın.

Altta yatan kötü huylu bir şey olup olmadığını araştırtın. Biyopsi sonucu normal gelirse hormonlu spiralin kanamalarınızı azaltacağı kanaatindeyim. Rahminize lokal hormon etkisi yapması nedeniyle vücuda zararı olmayacaktır. Ama yaşınız itibariyle mamografi gibi tetkiklerinizi düzenli yaptırmayı ihmal etmeyin.

Mikrop kaptım

Bir yıllık evliyim. İki hafta önce gebeliğim sonlandırıldı. 5 gün kanamam olmadı. Sonra kanama başladı. Kürtaj sonrası kontrole gittim, doktorum mikrop kaptığımı söyledi. Antibiyotik, ağrı kesici ve metiler verdi. Bu ilaçları bir hafta kullandım. Şimdi her şey yolunda gibi gözüküyor. Tekrar gebe kalabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj gibi işlemler sonrası antibiyotik verilirse enfeksiyon riski minimale iner. Kanamanızın durup başlaması, içeride ufak parçalar kaldığına işaret edebilir. Her şeyin yolunda olup olmadığı rahminize yapılacak ultrason sonucunda endometrium denilen rahmin iç tabakasının görülerek düzenine ve kalınlığına bakılarak söylenebilir. Ayrıca uzun vadede problem yaratıp yaratmayacağı da birkaç ay sonra çekilebilecek rahim filminde rahim ve tüplerinize bakılarak anlaşılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder