Opr. Dr. Hande Akbaş Transfer sonrası birkaç gün dinlenin
HABERİ PAYLAŞ

Transfer sonrası birkaç gün dinlenin

Tüp bebekte embriyo transferi yapılan kadını yarım saat dinlendirmek yetiyor. Hastalar 2-3 gün fiziksel aktiviteden uzak durunca kendini daha iyi hissediyor. Sonrasında hayata kaldığı yerden devam etmek gerekiyor.

Yardımcı gıda var mı?

33 yaşındayım, tüp bebek yatırdım. İlk embriyo transferim olacak. Transferden 3-4 gün sonra topuklu ayakkabı giymem, merdiven inip çıkmam sorun yaratır mı? Bazı gıdaların tutunmaya yardımcı olduğu söyleniyor, doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, embriyo transferi sonrası hastayı yarım saat dinlendirmek yeterli ama hastalar daha rahat hissettikleri için 2-3 gün ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerden kaçınmalarını öneririz. Sonrasında normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bunlara topuklu ayakkabı, araçla seyahat de dahildir. Transfer sonrası yeşil ve kırmızı besinler antioksidan olduğundan genellikle bunlarla beslenmeyi öneririz. Ama hiçbir yiyeceğin embriyonun tutunmasını artırdığına yönelik bilimsel bir kanıt yoktur.

Tüplerimi bağlattım

5 ay önce tüplerimi bağlattım, bu ay adet görmedim. Hamile kalmış olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüpler bağlandıktan sonra gebe kalma olasılığı çok nadirdir. Bu da çoğunlukla yapılan cerrahi işlem sonrası tüplerde tekrar uç uca kanal gerçekleşmesine bağlı olur. İdrarda gebelik testi yapın. Test negatifse o zaman adetinizin gecikmesine neden olabilecek, yumurtalık kisti, hormonal bozukluklar gibi sebepler için doktora gidin.

Gebe kalınır mı?

Sperm analizi yaptırdım, raporu yazıyorum. Bu değerler ile eşim normal yolla gebe kalır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde mililitredeki sperm sayı toplamının 15 milyon ve üzerinde olması gerekir. Sizinki 10 milyon, beklenenin altında. Ama buna tek bir değerle karar verilmez.

Gebelik için ileri hareketli sperm sayısı önemli olup sizde bu değer de az. Eşinizle düzenli ilişkiye rağmen hamilelik yoksa üreme tıbbı konusunda uzman bir hekime başvurun.

Yara yüzünden mi?

3 yıllık evliyim ve 26 yaşındayım. 1 yıl doğum kontrol hapı kullandım. 1.5 yıldır da eşim korunuyor. Hamile kalmaya karar verince doktora gittim. Rahim ağzında yara olduğu için yakılması gerekti.

Haberin Devamı

Doktorum ayrıca rahmimde hafif bir dönme olduğunu ama gebeliğe engel teşkil etmediğini söyledi. 4 aydır hamile kalamıyorum. Sizce normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek rahim ağzında yara olması gerekse rahminizin yapısal olarak dönük olması gebe kalmanıza engel teşkil etmez.

Yaşınız 26 ve henüz 4 aydır korunmayı bırakmış olmanız nedeniyle 6 ay daha kendi kendinize denemenizi öneririm. Dilerseniz bu arada sadece basit bir sperm tahlili yaptırın o da normalse biraz daha bekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder