Opr. Dr. Hande Akbaş Tüp ve yumurtalıklar ne durumda?
HABERİ PAYLAŞ

Tüp ve yumurtalıklar ne durumda?

Endometriozis kadın üreme organları dışında bağırsak ve akciğerde görülüyor. Sıklıkla yumurtalık ve tüplere ilerliyor. Hastalık tüpleri etkilediyse, korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa rahim filmi çektirmek gerekir.

Çikolata kisti kısırlık yapar mı?

26 yaşındaki kız arkadaşım geçen yıl bağırsağında oluşan çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldu. Şu anda düzenli adet görüyor. Acaba kısırlık gibi bir sorun olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis hastalığı sıklıkla kadın üreme organlarını tutmakla birlikte nadiren bağırsak, akciğer gibi diğer organları da tutabilmektedir. Tek başına sadece bu organlarda sınırlı kalabileceği gibi sıklıkla tercihi yumurtalık ve tüplere ilerlemektir.

Haberin Devamı

Bu sebeple arkadaşınız düzenli aralıklarla kadın doğum uzmanına muayene olmalı, yumurtalıklarında çikolata kistleri var mı yok mu takip edilmelidir. Bazen tüpleri tutarak onlara da zarar verebileceğinden arkadaşınız istemesine rağmen 6 ay içinde hamile kalamaması durumunda mutlaka rahim filmi çektirmeli ve tüplerinde, geçirdiği bağırsak ameliyatı ya da endometriozise bağlı bir hasar var mı baktırmalıdır.

Yumurtalıkları tutulmadığı sürece endometriozis hastalığında adetlerde düzensizlik pek beklenmez. Ama kısırlık tüplerdeki etkilenmeye bağlı da gelişebileceğinden adet düzensizliği olmasa da istemesine rağmen 6 ay içinde gebe kalamazsa mutlaka bu alanda deneyimli bir uzmana başvurmasını öneririm.

Erken menopoz mu?

38 yaşında kadınım. Bu ay adet görmedim. Hamile değilim. Çünkü 3 yıl önce tüp bebek yöntemiyle hamile kalmıştım. Acaba erken menopoza mı girdim? Hangi testleri yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önceden tüp bebek tedavisi görmüş olmak bir daha kadının asla kendi kendine hamile kalamayacağı anlamını taşımaz. Benim geçmişte tüp bebek yapıp sonrasında kendiliğinden gebe kalmış birçok hastam bulunmakta.

Size önerim en azından idrarda bir gebelik testi yaptırarak hamileliği akıldan çıkarttıktan sonra menopoz ve diğer hormonal bozuklukların ayırıcı tanısı için bir uzmana başvurmanızdır.

Haberin Devamı

İçinde misket var gibi

Bikini bölgemde 2 tane nohut büyüklüğünde beze çıkıyor. Onları bazen iğneyle delip iltihabı akıtıyorum. İçinden genelde kan çıkıyor. Bugün misket büyüklüğün de yenisi çıkmış. Elime geliyor o şişkinlik sanki içinde misket varmış gibi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz lezyona en iyi görerek yanıt verilebilir. Ancak ya kıl kökü iltihabına bağlı olarak ufak şişlikler oluşuyor ya da genital bölgede enfeksiyonlara bağlı olarak kasık bölgenizdeki lenf bezleriniz şişiyor olabilir. Her iki durumda da iğneyle kurcalamak çok yanlıştır. Lütfen bir doktora başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder