Opr. Dr. Hande Akbaş Tüpler etkilendiyse...
HABERİ PAYLAŞ

Tüpler etkilendiyse...

Endometriozis hastalığı kadın üreme organları dışında bazen bağırsak, akciğer gibi organlarda da görülebiliyor. Sıklıkla da yumurtalık ve tüplere ilerliyor. Eğer hastalık tüpleri etkilediyse ve korunulmadığı halde 6 ay boyunca hamile kalınamadıysa işte o zaman doktora başvurup rahim filmi çektirmek gerekir...

[[HAFTAYA]]

Çikolata kisti kısırlık yapar mı?

Kız arkadaşım geçen yıl bağırsağında oluşan çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldu. Şu anda düzenli şekilde adet görüyor. Acaba kısırlık gibi bir sorun olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis hastalığı sıklıkla kadın üreme organlarını tutmakla birlikte nadiren bağırsak, akciğer gibi diger organları da tutabilmektedir. Tek başına sadece bu organlarda sınırlı kalabileceği gibi sıklıkla tercihi yumurtalık ve tüplere ilerlemektir. Bu sebeple arkadaşınız düzenli aralıklarla kadın doğum uzmanına muayene olmalı, yumurtalıklarında çikolata kistleri var mı yok mu takip edilmelidir. Bazen tüpleri tutarak onlara da zarar verebileceğinden arkadaşınız istemesine rağmen 6 ay içinde hamile kalamaması durumunda mutlaka rahim filmi çektirmeli ve tüplerinde, geçirdiği bağırsak ameliyatı ya da endometriozise bağlı bir hasar var mı baktırmalıdır. Yumurtalıkları tutulmadığı sürece endometriozis hastalığında adetlerde düzensizlik pek beklenmez. Ama kısırlık tüplerdeki etkilenmeye bağlı da gelişebileceğinden adet düzensizliği olmasa da istemesine rağmen 6 ay içinde gebe kalamazsa mutlaka bu alanda deneyimli bir uzmana başvurmasını öneririm.

Neden seyahate çıkamıyorum?

4 haftalık hamileyim, uçakla seyahat etmem gerekiyor. Ama doktorum buna izin vermeyeceğini söyledi. Hamileliğim boyunca hiçbir yere gidemeyecek miyim? Neden seyahat edemiyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle erken gebelik döneminde kanama varsa düşük tehditi nedeniyle seyahati kısıtlamaktayız. İleri haftalarda da erken doğum tehditi veya başka bir yüksek riskli durum varsa seyahat kısıtlanır. Yoksa genel olarak hamilelikte 36 haftaya kadar uçak ya da başka bir araçla seyahatinizde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Sizin doktorunuz bunu yasakladığına göre mutlaka sizde şüphelendiği, sizin açınızdan riskli olabilecek bir durum söz konusu olabilir. Bu yüzden lütfen kendisine ne kadar süreyle size bunu yasakladığını ve nedenini sorun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder