Opr. Dr. Hande Akbaş Tüplerin durumu büyük önem talır
HABERİ PAYLAŞ

Tüplerin durumu büyük önem talır

Haberin Devamı

Kadınlara yumurta geliştirici tedaviler uygulanıyor ama tüplerin açık olup olmadığına bakılmıyor. Bu tedaviden önce rahim filmi çekilerek tüplere bakılırsa kadının gebe kalıp kalamayacağına karar verilir.

Hamile kalamıyorum

25 yaşındayım, 8 yıllık evliyim. 6 yaşında bir oğlum var. 3 yıl spiral ile korundum. 2 yıldır korunmuyoruz. 2’nci gebelik oluşmuyor. Eşimin sperm testinde sorun yok. Ben 2 kez yumurta geliştirici ilaçlardan kullandım, gebelik olmadı. Doktor “Rahim filmi çekelim” dedi. Rahim filmi zararlı mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta geliştirici ilaçları tüplerin açık olup olmadığına bakılmaksızın kullanmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Keza tüpleriniz kapalıysa, istediğiniz kadar yumurtlama elde edin ne yazık ki tüplerde spermle buluşma gerçekleşemez, gebelik oluşmaz. Ayrıca rahim filmi çektirmenizin size zararı yoktur. Spiral bazen tüplerde soruna yol açabiliyor. Yumurtalık rezervinize yorum yapabilmek için sizi muayene etmek gerekir.

Tüp bebek denesem mi?

44 yaşındayım. Geçen Kasım’da tüp bebek yaptım. Toplanan 8 yumurtadan 3’ü döllendi. Döllenen yumurtaların genetiği bozuk çıktı. Transfer edilemedi. Doktor şansımın yüzde 2’i olduğunu söyledi. Tüp bebek deneyeyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğitiminin bir kısmını Amerika Birleşik Devletleri’nde yapmış bir hekim olarak sizinle oradaki yaklaşımı paylaşayım. 42 yaşını geçmiş bir kadının eve bebek götürme ihtimali yüzde 2’dir ve tüp bebek tedavisine alınmaz.

Çiftlere kendilerinin denemeleri, pes ettikleri zaman da yumurta bağışı için gelmeleri önerilirdi. Ülkemizde yumurta bağışı yasal değil. Bazen maddi nedenlerle bazen de hastanın çok ısrarı ile 43 yaş ve üstü hastalar tüp bebek tedavisine alınır. Bir de döllenen embriyoların genetik tanıya gönderilmesi maddi nedenlerden yapılan bir yaklaşım. Çünkü embriyoların hemen tamamına yakınının anormal çıkması bu yaşlarda beklenen bir durumdur.

Gebe miyim?

Evliyim 1 aydır adet görmüyorum. Doğum kontrol ilacı da kullanıyorum. 3 hafta sonra test yaptım, hiçbir şey çıkmadı. Hamile olup olmadığımı kesin olarak nasıl öğrenebilirim? Kasık ve belimde de ara ara ağrılar oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacını kullanırken adet olmamanız mümkün değil. Muhtemelen ilacınızı düzenli kullanmıyorsunuz ya da yeni başladınız. İdrarda yapılan testler bazen yanlış negatif sonuç verebilir.

Öncelikle kanda gebelik hormonu baktırmanızı sonrasında adet söktürücü kullanarak adet gördükten sonra doğum kontrol ilacına başlamanızı öneririm. Tüm bunları başvuracağınız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bir meslektaşım size planlayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder