Opr. Dr. Hande Akbaş Üç ay sonra korunmayı bırakabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Üç ay sonra korunmayı bırakabilirsiniz

Laproskopik yani kapalı yapılan dış gebelik ameliyatının üzerinden 2-3 ay geçtikten sonra korunmayı bırakabilirsiniz. Çünkü bu süre yeniden hamile kalmayı denemeniz için yeterli.

Niye tekrarlıyor?

Bende herpes tip 2 var. 10 yıllık evliyim. Eşimde ise ilk kez geçen sene ortaya çıktı ve her 3 ayda bir tekrar oluşuyor. Ne yapmalıyız.

CEVAP

Sevgili okuyucum, Herpes tip 2 virüsü sıklıkla ilişki yoluyla geçer. Vücuda bir kere girdikten sonra ömür boyu sizinle birlikte varlığını devam ettirir. Bağışıklık sisteminizdeki düşüşle de aktive olup içi su dolu veziküllere yol açabilir. Bazen de ömür boyu bulgu vermez.

Haberin Devamı

Eşinizle korunmasız ilişkiyle birbirinize geçirmiş olma ihtimaliniz çok yüksek. onun bu virüsü ne zaman aldığını söylemek mümkün değil. Ama son zamanlarda sıkça nüks ediyor olması hayatında stres veya bir hastalığa bağlı olarak bağışıklığının düştüğünü gösterir.

Atak sıklığı fazla olan hastalarda genellikle idame tedavisi veriyoruz. Yani enfeksiyon halinde kullanılan antiviralleri daha düşük dozda birkaç ay veriyoruz. Böylece nüks sıklığı epey azalıyor. Sizde bir uzmana başvurarak bu konuda yardım alabilirsiniz.

Doktor bir şey demedi

3 ay önce dış gebelik nedeniyle kapalı ameliyat oldum. Ameliyatta rahimdeki kistler de alındı. 35 gün üzerine adet gördüm. Adet sancım çok arttı. Bu ay adet görmedim. Doktorum bir şey demedi. Acaba ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, laproskopik dış gebelik ameliyatları sonrası 2-3 ay içinde çiftler tekrar gebelik için deneme yapabilirler. Sizde de zaten ameliyat üzerinden 3 ay geçmiş. Artık korunmayı bırakıp tekrar hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Yalnız gebe kalabilmeniz için adetlerinizin düzenli olması gerekir.

Eğer bir süre daha adet göremezseniz mutlaka bir uzmana başvurarak kist ameliyatı geçirdiğinizi söyleyin. Yumurtalık rezervine baktırmak istediğinizi de anlatarak muayene olun. Gerek ultrason gerek kanda hormon düzey ölçümleriyle neden adet görmediğiniz anlaşılabilir.

Kızıma aşı yaptıralım mı?

Kızım 22 yaşında. Rahim ağzı kanserini önlemek için bir aşıdan bahsediliyor. Aşı için bir yaş aralığı var mı? Bir tek sefer aşı yeterli mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızınıza bu aşıyı yaptırmanızı öneririm. Aşı toplam 3 kere belirli aralıklarla uygulanır. Tek sefer uygulanmasının hiçbir koruyuculuğu yoktur. Ayrıca kızınız aşıyı yaptırmış olsa bile muayene şarttır.

HPV’nin yaklaşık 100’den fazla tipi bulunur ve aşılar sadece en sık rastlanılan tiplere karşı koruma sağlar. Aşıyı yaptırdıktan sonra kızınızın tek başına aşıya güvenmeyip düzenli aralıklarla vajinal smear aldırmaya devam etmesi gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder