Opr. Dr. Hande Akbaş Uçuklar gebeliğe engel olmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Uçuklar gebeliğe engel olmuyor

Genital bölgedeki uçuklar cinsel yolla bulaşıyor. Bu uçuklar aktifken ilişkiye girecekseniz mutlaka prezervatifle korunun. Gebe kalmaya engel olmayan bu oluşumlar varsa normal doğum yerine sezaryen tercih edilmeli.

İlaçtan korkuyorum

18 yaşındayım. Adet görürken çok sancı çekiyorum. İlk gün kanamam olmuyor, gece kanama başlıyor. İkinci ve üçüncü gün akıntı geliyor. Doktor bana ilaç verdi. İlacı kullanmaya korkuyorum. Acaba ilk günü sancım nasıl kesilir? Haplar bağımlılık yapar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetlerin ilk günlerinde yaşanan genellikle yumurtlamanızın olduğunu gösteren sağlıklı ağrılardır. Sizdeki ağrıların yumurtlama ağrısı olduğunu anlamak için jinekoloğa gidip muayene olmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kist var mı baktırmanız gerekir. Patolojik kistiniz yoksa o zaman basit ağrı kesicilerle ağrı kontrol altına alınır. Ağrı dayanılmazsa o zaman doğum kontrol ilaçlarıyla yumurtlamanızı baskılamak suretiyle ağrıyı kontrol altına alabilriz. Bu ilaçların hiçbirisi bağımlılık yapmaz.

Haberin Devamı

Gebelik aşısı yapılır mı?

30 yaşındaki ablamın tekrarlayan düşükleri oluyor. Nedeni bulunamadı. Düşükler sürüyor. Gebelik aşısı genlerde sorun olsa da uygulanabiliyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genlerde sorun yoksa o zaman düşüğün tekrar olmasını engellemek için güncel tedaviler uyguluyoruz. Anne veya babanın genetiğinde sorun varsa, o zaman embriyolara genetik tanı yapılır, sağlıklı ola transfer edilir.

Gebeliğe engel mi?

Genital uçuk cinsel hayatı olumuz etkiler mi? Gebeliğe engel mi? İnsan hayatı için tehlikeli mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genital bölgedeki uçuklara neden olan virüs cinsel yolla bulaşır. kullanılması aktif lezyon varken cinsel ilişkiye girilmemesi bulaşma olasılığını azaltır. Genital uçuklar gebe kalmaya engel değildir. Ama gebelik sırasında aktif olarak lezyonlar varsa normal doğum yerine sezaryenla doğum tercih edilmelidir.

Kanama sürüyor

20 yaşındayım adet kanamam 1 ay sürdü ve doktora gittim. Bana rahim duvarı inceliği teşhisi konuldu. Doktor bir ilaç verdi. İlacı kanamamı ne zaman keser?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin yaşınızda bir hastada rahim duvarı inceliği pek beklenen bir bulgu değildir. Bu sebeple gereksiz yere endişelenmeyin. Büyük ihtimalle doktorunuz sizi muayene ettiği ayda yumurtlamanız olmadığı için rahmin iç duvarını ince gördü. İlacı her gün aynı zamanda almaya özen gösterirseniz kısa zamanda kanamanız kesilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder