Opr. Dr. Hande Akbaş Vakit kaybetmeden tedaviye başlayın
HABERİ PAYLAŞ

Vakit kaybetmeden tedaviye başlayın

Spiral kullanan kadında vajinada enfeksiyon gelişmesi zaman zaman gözlenebilir. Vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekiyor. Geç kalınırsa enfeksiyon rahim, tüpler hatta yumurtalıklara kadar ilerleyebilir.

Enfeksiyon kronikleşmiş

40 yaşında, 15 yıllık evli kadınım. 4 senedir spiral vardı. Kanama ve kokulu akıntı şikayetleri üzerine çıkarttırdım. İlişkiye girerken çok ağrı oluyor. Doktor yumurtalıklarda kist patlaması olduğunu söyledi. Antibiyotik kullandım, geçmedi. Yumurtalıklarda enfeksiyonun kronikleştiğini anlattı. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral yabancı bir cisim olduğundan vajinada enfeksiyona neden olabilir ve vaktinde tedavi edilmezse enfeksiyon rahim, tüpler ve hatta yumurtalıklara kadar ilerleyebilir. Bu durumda doktorunuzun da söylediği gibi hastalık kronikleşebilir. Uzun dönem antibiyotik tedavisi gerekir. Hatta bazen apse benzeri oluşumlar gelişirse ameliyata kadar gidebilir. Size sıkı takipte kalmanızı ve doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanızı öneririm.

Kan geldi

30 yaşında, 2 çocuk annesiyim. İki yıl önce doğum yaptım. Daha sonra hiç kontrole gitmedim. Benim sorunum düzensiz adet kanaması ve ilişki sırasında kan gelmesi. Acaba bu durum rahim kanserinin belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir kadının hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli olarak 6 ayda bir mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmasını öneririz. İlişki sonrasında kanama oluyorsa size önerim mutlaka muayene olmanız ve rahim ağzı kanser taraması için vajinal smear aldırmanız.

Rahim ağzı kanseri için yaşınız epey genç. Büyük ihtimalle kronik enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzınızda yara olarak adlandırılan erozyon vardır. Yine de öncelikle mutlaka ve mutlaka smear yaptırılarak kanser ayırıcı tanısı yapılması şarttır. Ayrıca adet düzeninizin de niçin bozuk olduğunun anlaşılması için rahim ve yumurtalıklarınıza ultrason ile bakılması, gerekirse bazı hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir.

Yumurtlama olmuyormuş

İki yıldır eşimle bebek istiyoruz. Korunmamamıza rağmen bebek olmuyor, doktora gittim. HSG çekildi ve tüplerin açık olduğu söylendi. Ama prolaktin diye bir hormon varmış. Bu hormon fazla çıktığı için yumurtlama olmuyormuş. İki ay hap kullandım, ilacın faydasını gördüm. Bu durumda ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli adet gören bir kadında tek başına prolaktin yüksekliği saptanması kısırlık nedeni değildir. Keza öyle olsaydı emziren kadınlar emzirirken gebe kalmazlardı. İki yıldır korunmuyorsanız artık üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak mutlaka çocuk sahibi olamamanızın gerçek nedenini öğrenin ve gerekli tedavileri başlatın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder