Opr. Dr. Hande Akbaş Var olan yumurtayı korumak için...
HABERİ PAYLAŞ

Var olan yumurtayı korumak için...

Haberin Devamı

Bazen genç yaşta yumurta fonksiyonları azalabiliyor. Evli değilseniz ya da hemen çocuk sahibi olacak durumunuz yoksa vakit kaybetmeden yumurtalarınızı dondurun ki anne olmak istediğiniz zaman sorun yaşamayın...

Kanama kesiliyor

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı kullanıyor, içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Muhtemelen ailenizde birilerinde bu durum mevcut. Düzensiz de olsa adet görmüş olmanız menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa, evliyseniz menopoza girmeden bir an önce tüp bebek
yaptırıp anne olmaya çalışın. Evli değilseniz, en azından var olan yumurtalarınızın dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Eşimin ağrısı bitmiyor

Eşimle 6 aydır evliyiz. Çocuk yapmak istiyoruz, olmuyor. Eşimin vajinasında hep ağrı oluyor. Doktora gitti, ilaçları kullandı faydası olmadı. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin ilişki sırasında vajinada ağrısı varsa öncelikle enfeksiyon veya içeride doğumsal bant, perde gibi yapılar var mı bakılmalı. Bunun için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki araştırma yapılsın. Bunlar sizin de söylediğiniz gibi normalse, o zaman önerim eşinizle bir cinsel terapi uzmanına başvurmanızdır. Keza bu ağrı eşinizin bazı korkularını size yansıtma şekli olabilir.

Hormon kullanıyorum

40 yaşındayım, 2 sene önce menopoza girdim. Cinsel isteğim azaldı, vajinal kuruluk nedeniyle ilişkiye girmekte zorlanıyorum. Doktor tavsiyesiyle hormon tedavisine başladım. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşta menopoza girdiğiniz için, hormon ilacını bir dönem düzenli doktor kontrolünde olmak koşuluyla kullanabilirsiniz. Böylelikle menopoza geçiş dönemini biraz daha rahat yaşarsınız. Bu genç yaşınızda kuruluk gibi sorunlarla uğraşmazsınız. Ben genellikle sizin gibi erken yaşta menopoza giren hastalarıma hayat konforu gerçekten etkilenmişse o zaman hormon tedavisi başlıyor ve maksimum 3 yıl içinde kesiyorum. Şu anda elimizde olan tüm bilimsel veriler, menopoz için kullanılan hormon ilaçlarının meme kanseri riskini artırdığı yönünde. Bu sebeple mutlaka her yıl meme ultrasonu ve 2 yılda bir mamografi yaptırmayı asla ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder